Riigikogu hakkab menetlema kirikutele okupatsioonikahju eraldamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Liis Treimann

Riigikogu võttis menetlusse tänavuse aasta riigieelarve muudatused, millega muu hulgas plaanitakse kirikutele eraldada ligi 8 miljonit eurot okupatsiooni käigus tehtud väidetava kahju hüvitamiseks.

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) peaks seejuures saama ligi 6,8 miljonit eurot ja Eesti Apostlik Õigeusu Kirik 1,2 miljonit eurot. Rahandusminister Toomas Tõniste sõnul eraldatakse raha välistoetuste kaasfinantseerimise arvelt.

Algselt plaanis valitsus kirikutele raha eraldada omandireformi reservfondist. Aasta alguses pöördus õiguskantsler Ülle Madise aga valitsuse poole ettepanekuga viia omandireformi reservfondist raha eraldamise määruse alapunktid kooskõlla põhiseadusega. Valitsus loobus omandireformi reservfondi kasutamise plaanist ning otsustas summad eraldada otse eelarvest.

Lisaks sellele muudatusele peaks ka erakoolide lepingute rahastamine kasvama 15 miljoni euro võrra ning kaitseliit saama toetuseks 2,9 miljonit eurot.

Kokku on eelarves 53 muudatust. Eelnõuga muudetakse senise vahendite jaotust, mis ei muuda riigieelarve mahtu. Iga ministeerium esitas oma valitsemisala puudutavad ettepanekud, kuhu oleks veel sel aastal tarvis vahendeid suunata. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles