Reformierakonna topeltkodakondsuse plaan jäi toetuseta (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogus lükati tagasi Reformierakonna algatatud seaduse eelnõu kodakondsusseaduse muutmiseks, mis võimaldaks topeltkodakondsust mõnes Euroopa Liidu või Euroopa majanduspiirkonna riigis elades, samuti USAs, Kanadas, Uus-Meremaal või Šveitsis. 

«Eelnõu eesmärk oli hoida eestlasi ja eestlust ning see eelnõu lähtus Eesti Vabariigi põhiseaduse mõttest ja sisust,» ütles eelnõu üks algataja, reformierakondlane Hanno Pevkur, kelle sõnul on praegune kodakondsusseaduse sõnastus tekitanud piirangu, kus seadust täita tahtev hoolikas ametnik peaks nõudma inimeselt loobumist Eesti kodanikuks olemast, kui ta tahab olla näiteks ka USA kodakondne, kuna elab seal.

Eelnõuga sooviti vabastada sünnijärgsed Eesti kodanikud survest loobuda Eesti kodakondsusest, kui neil on omandatud kas Euroopa Liidu või Euroopa Majanduspiirkonna riigi, USA, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa või Šveitsi kodakondsus.

«Põhiseadus sünnijärgset Eesti kodakondsust ära võtta ei luba, ent kodakondsusseaduse topeltkodakondsuse keelu tõttu kaotame siiski Eesti kodanikke. Meiega sama väärtusruumi riikide kodakondsus ei tohiks aga olla selle põhjus,» selgitas muudatuse vajalikkust riigikogus ettekande pidanud Reformierakonna liige Valdo Randpere. 

Randpere sõnul ootasid selle eelnõu seaduseks saamist paljud eri põhjustel välismaal elavad eestlased, kes tahavad säilitada sideme oma kodumaaga ja kunagi siia tagasi pöörduda. «Riigikogus täna seda võimalust ei antud,» märkis Randpere.

Eelnõu lükati tagasi 50 häälega. «Keskerakonna ja sotside vastuhääled ei tulnud üllatusena, aga kahepalgeline ja samas nukker oli, et EKRE ja IRL, kes muidu võidu n-ö sinimustvalget trummi löövad, eelnõu vastu olid,» kommenteeris Randpere hääletuse tulemusi.  

Eelnõu poolt hääletas suur osa reformierakondlasi, vabaerakondlasi, sotsiaaldemokraat Barbi Pilvre ning fraktsioonitud saadikud Urve Palo ja Marko Mihkelson. 

«On ebamoraalne ja põhiseaduse vastane panna sünnijärgsed Eesti kodanikud tegema sundvalikut Eesti ja Rootsi, Eesti ja USA, Eesti ja Austraalia, Uus-Meremaa või Šveitsi kodakondsuse vahel. Meie eelnõu oleks lahendanud reaalse probleemi ja vastuolu põhiseaduse ning kodakondsusseaduse vahel,» ütles Pevkur. 

Loone: Keskerakond toetab topeltkodakondsuse mure lahendamist

Keskerakonna fraktsiooni saadik Oudekki Loone sõnas, et Eesti kodakondsuse regulatsioonis on palju probleeme, kuid Reformierakonna esitatud eelnõu oli läbimõtlemata soov teha erakondlikku poliitikat, mitte lahendada murekohti.

Loone tõdes, et põhiseaduse ja kodakondsuse seaduse vahel on tõepoolest vastuolu. «Me mõnedele inimestele justkui anname põhiseadusliku õiguse omada mitut kodakondsust ja teistele ei anna. Samal ajal, kui sa omad mitut kodakondsust, mis on sinu põhiseaduslik õigus, siis sa justkui rikud ühte teist seadust. Loomulikult on see absurdne ja tuleks ära muuta,» selgitas Loone. Ta lisas, et kodakondsuse regulatsioonis on veel ka teisi murekohti. 

Samas leidis riigikogulane, et Reformierakonna eelnõu oli läbimõtlemata ning ei oleks lahendanud kodakondsusega seatud muresid. Eesmärk oli Loone arvates poliitiline ning seda näitab nii kasutatav retoorika kui ka eelnõu sisu kvaliteet. Lisaks polnud eelnõus esitatud riikide nimekiri erapooletult põhjendatav ning tuginetud oli tunnetele, mitte juriidilistele põhjendustele.

Loone kinnitas, et Keskerakond kindlasti pooldab kodakondsuse seaduse ja kodakondsuse põhimõtete ülevaatamist. «Me kindlasti pooldame seda, et see vastuolu põhiseaduse ja kodakondsusseaduse vahel ära kaotataks. Kindlasti tuleb topeltkodakondsus lauale tõsta ja selles tuleb leida konsensus. Reformierakonna pakutud kujul me ei näe, et sellest saaks isegi lähtuda,» lõpetas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles