Raivo Aeg: Helme võiks oma jutu eest küll pälvida mõjuagendi tiitli (45)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse Postimehest: Mart Helme
Otse Postimehest: Mart Helme Foto: Sander Ilvest

Mart Helme Venemaa rahuarmastust ja venelasi ülistav sõnavõtt oli suur üllatus ning selle eest võiks ta pälvida mõjuagendi tiitli, kommenteeris endine kaitsepolitsei juht, praegune riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjoni esimees Raivo Aeg (Isamaa) Helme väljaütlemisi möödunud neljapäevases intervjuus venekeelsele Postimehele

«Meie eurosaadiku Yana Toomi skeptilised ja kohati ka halvustavad seisukohad Euroopa Liidu ühistoimimise võimest; samuti sellest, et Eesti ja Venemaa jahedates suhetes on süüdi Eesti, täpsemalt meie poliitikute lühinägelikkus ja rumalus, samuti see, et venelasi ei kohelda meil väärikalt; on meile juba varasemast tuttavad,» kommenteeris Aeg. 

Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Päevaintervjuu screenshot

«Aga fakt, et padukonservatiivide käilakuju Mart Helme asus Venemaad ja venelasi Toomist võimsamalt ülistama, on üllatuste üllatus. Loomulikult on vene rahvus suurrahvus, aga et suisa tsivilisatsioon, siis seda oli Venemaa võimuladvikul kindlasti tore kuulata. Võib-olla võtab Venemaa välisminister Sergei Lavrov nüüd mõnikord ka Helmet tsiteerida – vastutasuks temale osutatud kiituse eest,» kommenteeris Aeg. 

«Venelaste kohta ma tahan öelda seda, et eestlased ei saa aru, et venelased pole ainult rahvas või rahvus, venelased on tsivilisatsioon. Venelaste ustavus oma tsivilisatsioonile on midagi sellist, mida eestlased ei mõista. Eestlastel on lihtsustatud arusaam «rahvusest». Mina olen lugenud Gumiljovi ja paljusid teisi vene klassikuid, kes on tegelenud etnogeneesi ja muude teooriatega. Ma arvan, et saan teistest eestlastest paremini aru, miks venelastel on raske oma juurtest lahti ütelda. Sellepärast tuleb venelastega hoolikamalt tegeleda.»

Mart Helme intervjuus venekeelsele Postimehele

Aeg sõnas, et kui Helme tunnustab Lavrovi väidet, et meie julgeolekugarantii on heatahtlik ja rahuarmastav Venemaa ja meil tuleks näiteks selle tõestuseks taas venelastele kuidagi tõestama hakata enda ohutust, et vältida Venemaa kallaletungi, siis sellise jutu eest võiks küll pälvida mõjuagendi tiitli. «See on üks-ühele Kremli retoorika, mis räägib Venemaa rahuarmastusest, tingimusteta inimõiguste ja demokraatia tagamisest. Ka sõjapidamine ja suveräänsete riikide territooriumite okupeerimine on ju vajalik seetõttu, et sealt tuleb oht Venemaale ja venelastele,» sõnas Aeg. 

Lõik intervjuust Mart Helmega, millele Aeg viitab:

- Kuidas jääb ellu väike Eesti, kui sidemete puudumisele Venemaaga lisandub veel Euroopa Liidu sidemete lõhkirebimine?

- Siinkohal nõustun Sergei Lavroviga, kes ütles, et Balti riikide julgeoleku garantiiks on heatahtlik ja rahuarmastav Venemaa. Arvan, et kui Venemaa mõistab, et Balti riigid ei ole talle ohtlikud, ei hakka ta võitlema nende üle füüsilise kontrolli saavutamise nimel. Venemaaga on tõepoolest raske asju ajada. Ma tean seda, kuna olin neli aastat Eesti saadik Moskvas. Kuid Venemaaga on siiski võimalik asju ajada.

Mart Helme intervjuus venekeelsele Postimehele

«Mis puutub Helme väljaütlemist selle kohta, et «kuna me oleme nii väike riik, siis peaksime kasutama võimalust rohkem vait olla», siis see on lihtsalt allaheitlik seisukoht,» ütles Aeg kokkuvõtteks. 

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles