Elurikkuse Erakonna sõnumid pole inimesteni jõudnud (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elurikkuse Erakonna üks eestvedaja Artur Talvik
Elurikkuse Erakonna üks eestvedaja Artur Talvik Foto: Madis Sinivee

Ehkki Elurikkuse Erakonna toetus on viimase Kantar Emori uuringu järgi ümmargune null, ei näe liikumise eestvedaja, endine Vabaerakonna esimees Artur Talvik muretsemiseks põhjust. Tema sõnul pole Elurikkuse Erakonna sõnumid paljude inimesteni jõudnud. 

Postimehe ja BNSi tellitud ning Kantar Emori septembri keskpaigas tehtud uuringust selgus, et Elurikkuse Erakonna tulemus on ümmargune null. Mingit muud suhtarvu ei saa Talviku liikumine ka siis, kui jaotada üldine toetus väiksemateks osadeks. Nullist kõrgemat toetust ei tule üheski vanuse, soo, rahvuse, hariduse, elukoha ega sissetuleku suuruse grupis. 

«Karm tõde – Elurikkus Erakond tuli välja alles 5. septembril. Tõenäosus on see, et küsitletavateni polnud see jõudnud,» sõnas Talvik, arutledes ka Kantar Emori uuringu enda üle.

Talvik tõi võrdluseks viimase Eesti Rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute küsitluse, kus küsimusele «Kas te võiksite valimistel hääletada Elurikkuse Erakonna poolt?» vastas «jah» 2% ning «pigem jah» 8% küsitletutest. 

«Selge on see, et me oleme kõige värskemad ja meie sõnumid on väga vähesteni jõudnud. Isegi meie enda tutvusringkonnas osad inimesed, kes ei jälgi uudisvoogu, pole meid tähele pannud,» selgitas Talvik. 

Siiski kinnitas Talvik, et murelik ta antud olukorras ei ole. «Kui meie suur idee loodustsäästva uue majanduse põnevast riigist, inimeste riigist kohale jõuab, siis on sellele väga suur poolehoid. Ja kindlasti see, et me üritame teha täiesti teistmoodi erakonda,» selgitas Talvik. 

Uurides Elurikkuse Erakonna liikmete arvu kohta, tunnistas Talvik, et saja inimeseni nad jõudnud ei ole. «On selgelt näha, et selline tõusev trend on liitumistes. Üldiselt läheb hästi,» lisas Talvik. Erakonna registreerimiseks on vaja 500 liiget. 

Elurikkuse Erakonnal esimene suurem visiooni kokkupanemise ja täiendamise koosviibimine toimub pühapäeval Viljandis. Samal päeval, 30. septembril peab Raplas erakorralist üldkogu Talviku endine kodupartei Vabaerakond. Talvik jäi Vabaerakonna tegemisi kommenteerides napisõnaliseks: «Minu poolt oleks kõige sümpaatse, kui ma ei kommenteeriks arenguid Vabaerakonnas. Kindlasti positiivne, et midagi üritatakse teha. Aga kuidas see lõppeb, näitab pühapäev.»

Septembri alguses teatas Talvik koos mõttekaaslastega, et Eesti poliitikamaastikul soovib kanda kinnitada ning kevadel riigikogusse pääseda veel üks uus erakond - Elurikkuse Erakond. 

Erakonna loomiseks asutati mittetulundusühing Parem Ilm, mis jääb tegutsema ka pärast erakonna loomist. Uue partei loomise algatusgruppi kuuluvad lisaks Talvikule ja Ansori Barkalajale rohelise ilmavaate poolest tuntud ühiskonnategelased Roy Strider, Rainer Kuuba, Airi Hallik-Konnula, Mart Jüssi, Toomas Trapido ja Mati Kose. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles