Galerii: Eesti 200 avalikustas varivalitsuse koosseisu (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 200 avalikustas täna, et liikumisega on ühinenud üle 300 inimese. Liikumine avalikustas ka oma varivalitsuse, mille peaminister on Priit Alamäe.

Täna alustas tegevust Eesti 200 varivalitsus ning tutvustati Eesti 200 reformikava, mis on sisendiks erakonna programmile. Varivalitsuses on 13 ministrit: 

Peaminister on Priit Alamäe, majandusarengu- ja rahandusminister Indrek Nuume, kohalike omavalitsuste teenuste reformi minister Igor Taro, kodukondade võimestamise minister Kristjan Altroff, hariduse ja lõimumise minister Kristina Kallas, koolivõrgu arengu minister Hendrik Agur, teaduse arengu minister Kristiina Tõnnisson, loodusvarade kaitse ja väärindamise minister Jaak Laineste, transpordireformi minister Pirko Konsa, taristu ja ühenduste minister Meelis Niinepuu, julgeoleku ja liitlassuhete minister Margus Tsahkna. Tervishoiu ja riikliku turvavõrgu ministreid on kaks: Kadri Haller-Kikkatalo ja Liina Normet

«Varivalitsuse ülesanne ei ole pelgalt peegeldada praeguse valitsuse tööd. Meie nägemuses vajab Eesti primitiivse valijatele rahajagamise asemel lahendusi tuleviku seisukohalt põhilistele juurprobleemidele ja neid kavatseme järgmiste kuude jooksul avalikkuse ette tuua,» sõnas varivalitsuse peaminister Priit Alamäe.

Eesti 200 reformikava näeb ette suurte muutuste tegemist riigijuhtimises ning tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonnas, Eestile ambitsioonika majandusarengu plaani loomist, haridus- ja teadusinvesteeringute pika plaani loomist, transpordi ja liikuvuse taristu kujundamist ning kogukondade Eesti kujundamist. Eesti 200 varivalitsus koosneb väljakutsepõhistest meeskondadest, mitte ministeeriume juhtivatest ministriportfellidest. Varivalitsus hakkab kogunema igal nädalal.

«Meie valitsuse ülesehitus peegeldab meie nägemust valdkondadest, mis vajavad Eestis suuri muutusi ja pikaajalist planeerimist. Me tahame lõpetada ära ministeeriumite silotornide põhise riigivalitsemise ning asendada selle väljakutsepõhise juhtimisega ja ühtse riigiaparaadiga,» kommenteeris varivalitsuse peaminister Priit Alamäe.

«Varivalitsuse idee on anda Vabariigi Valitsusele alternatiivne käsitlus ja tutvustada reforme, mis on vajalikud Eesti tulevikku puudutavate sõlmprobleemide lahendamiseks.» 

Tänasel esimesel koosolemisel lubati, et varivalitsus hakkab kogunema iganädalaselt. Erakonna registreerimiseks vajalikud 500 inimest on plaanis kokku saada 1,5 kuu jooksul. Et märtsis 2019 riigikogu valimistel kandideerida, tuleks Eesti 200 erakonnana registreerida hiljemalt 2. detsembriks 2018. 

Eesti 200 on poliitiline liikumine, mis avaldas oma manifesti tänavu mais. Augustis otsustas MTÜ Eesti 200 nõukogu, et liikumisest saab erakond ja osaletakse 2019. aasta riigikogu valimistel.

Postimehe ja BNSi tellitud Kantar Emori uuringus osalejatest toetas Eesti 200 poliitilist liikumist mais 6%, kuid septembri keskpaigaks langes toetus 4% peale. «Tibusid loetakse kevadel,» ütles Priit Alamäe värske populaarsusküsitluse kommentaariks. Ta lisas, et liikumine on pannud põhirõhu sisule ega lase ennast reitingust väga heidutada.

Samuti märgiti, et maikuus saadi 6% toetust avansina manifesti avaldamise pealt.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles