«Rahva teenrid»: EKRE otsib vene valija toetust (10)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme ja Jelena Poverina Postimehe otsestuudios.
Mart Helme ja Jelena Poverina Postimehe otsestuudios. Foto: Sander Ilvest

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) paistab olevat mõistnud, et ilma vene emakeelega valija toetuseta ei õnnestu neil oma reitingut kuigi palju kõrgemaks kasvatada ning seega proovitakse nüüd ka neile läheneda, ütlesid Heidit Kaio ja Aivar Hundimägi Vikerraadio saate «Rahva teenrid» eetris. 

Neljapäeval kirjutas Postimees, et EKRE esimees Mart Helme, kes alles äsja nõudis Vene päritolu riigiametnikele «riskikontrolli», nimetas venelasi viiendaks kolonniks ja rääkis vajadusest võidelda Kremli loodud vähkkasvajaga, oli portaali Rus.Postimees.ee venekeelses otsesaates leebus ise.

Muuhulgas väitis Helme, et eestlased ei saa aru, et venelased pole ainult rahvas või rahvus, venelased on tsivilisatsioon. «Venelaste ustavus oma tsivilisatsioonile on midagi sellist, mida eestlased ei mõista. Eestlastel on lihtsustatud arusaam «rahvusest».» ning ütles, et vene laste «toppimine» eesti lasteaedadesse on kontraproduktiivne. 

Vikerraadio saate «Rahva teenrid» eetris võttis Kaio Helme sellenädalase intervjuu kokku lühikese tõdemusega, et EKRE on jõudnud mõistmisele, et ainult eestlaste toetusega nad oma reitingut parandada ei suuda ning ka neil on vaja venekeelset valijat. 

Kaio lisas, et talle tundub nagu kõnetaks Helme vene emakeelega inimesi just sel eesmärgil, et nad märkaksid EKREt. «Ma ei usu, et varem on EKRE-l suur venekeelse elanikkonna toetus olnud, pigem on seda nautinud ikka Keskerakond.»

Hundimägi lisas, et seni on Keskerakond väga edukalt eestlastele üht sõnumit rääkinud ja vene emakeele inimestele teist. «Kui nüüd EKRE ka seda hakkab üritama, võib-olla see töötab, sest suur osa vene emakeelega inimestest on Eesti meediaruumist väljas,» arvas ta ja lisas, et ilmselt pole suur osa neist inimestest neid solvavaid EKRE avaldusi kuulnudki. 

Ka venekeelse elanikkonna seas võib Hundimäe hinnangul olla märkimisväärne osa neid valijaid, kes EKRE sõnumit toetavad. Uuringud näitavad, et muukeelset elanikkonda käivitavad teemad on samasooliste suhted, pagulased ja Euroopa Liidu vastasus, lisas ta. «Need on ka need märksõnad, mis on EKRE teemad ja neid piisavalt osavalt doseerides, ma arva, et poliittehnoloogiliselt mõtlevad inimesed saavad sellest aru.»

«Mulle tundub EKRE vihmavarju all rahvuste sõpruse loomine küll paraja kaklusplatsina,» lisas Kaio.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles