Eelarve on põhimõtteliselt koos: aktsiisilangetusi oodata pole (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Pilt videost

Kuigi kõik valitsusparteid panid eelarveläbirääkimistel lauale ettepanekud aktsiiside ja maksumuudatuste kohta, on eelarve sisuliselt koos ja suuri muudatusi sealt oodata pole.

Läbirääkimiste käigus pani Isamaa ette alkoholiaktsiise langetada, Keskerakonna ettepanek oli elektriaktsiisi alla tuua ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ettepanek oli tõsta tulumaksuvaba miinimumi 540 euro tasemele, kirjutab ERR

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kinnitas rahvusringhäälingule, et kõik need teemad olid arutelul. «Mina saan aru, et valitsus esitab eelarve nii, et neid muudatusi seal sees ei ole,» Seeder. 

Mis puudutab alkoholiaktsiisi, siis Seederi sõnul ainus asi, mida valitsus teeb, on varem kokku lepitud 2019. ja 2020 aasta aktsiisitõusude ärajätmise seadustamine.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles teisipäeva õhtul Postimehele, et võimuliidu erakonnad on järgmise aasta riigieelarve osas kokkuleppele lähedal.

«Põhilised otsused seoses 2019. aasta riigieelarvega tehti valitsusliidu sees ära kevadel, nüüd oli arutelu all vaid suvisest prognoosist tulenev täpsustus. Kevadel lepiti kokku ka  alkoholiaktsiisi tõusu ärajätmises kahel järgmisel aastal. Täiendavaid maksumuudatusi praegu tõsisemalt ei arutatud. Seega võib öelda, et järske maksumuudatusi ei tule,» kinnitas Ossinovski.

Tema sõnul väärib äramärkimist nii haigekassa eelarve suurenemine kui ka see, et aasta lõpus jõuab haigekassa eelarve tasakaalu või isegi ülejääki.

2019. aasta riigieelarve kuludeks on planeeritud 10,6 miljardit eurot ja tuludeks 10,3 miljardit eurot.

Olukorras, kus majanduskasvuks prognoosivad Eesti suurimad pangad 3,5 protsenti, hinnatõusuks üle 3 protsendi ja palgatõus püsib 6 protsendil aastas, on selge, et järgmisel aastal ületatakse riigieelarvega juba 11 miljardi euro joon.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles