Herkel: Vabaerakond tegi kohalikest valimistest kõrvale jäädes vea (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Joakim Klementi

Vabaerakond tegi vea, kui jäi kõrvale 2017. aasta kohalikest valimistest Tallinnas, tunnistas erakonna esimees Andres Herkel. 

2015. aastal riigikokku valitud uus tegija Vabaerakond on täna nadis seisus ning vaevleb madala reitingu käes, nentis Herkel oma blogipostituses. Enne paari nädala pärast toimuvaid erakorralisi juhivalimisi tõi ta välja mitmeid vigu, mis erakond on teinud. Üheks näiteks on Vabaerakonna riigikogu liikmete ja erakonna nimekirja kõrvalejäämine 2017. aastal toimunud kohalikest valimistest Tallinnas.

«Idealistlik selgitus: nn kahe tooli seadus on kurjast, riigikogu liikmed ei peaks olema volikogudes ning valimisliite tuleb aidata. Kuid olukorras, kus Tallinnas isegi ei tekkinud korralikku valimisliitu ning kõik teised olid väljas oma tugevaimate jõududega, see idealism ei kandnud ega saanudki kanda,» selgitas Herkel. 

Tema sõnul oli Vabaerakonnal raske luua tugev ja kohalikus poliitikas kanda kinnitanud struktuur. «Vaatamata tugevale, ent ainult kaheksaliikmelisele esindusele riigikogus jäi Vabaerakond oma laiemas poliitkoosseisus asjaarmastajaks. Vastas on profikoondised, kes on osa oma poliitikat kujundavast liikmeskonnast juba iidamast-aadamast kohaliku võimu erinevatele tasanditele ja muudesse toiduahelatesse paigutanud.»

Põhiküsimus on, kuidas õnnestub Vabaerakonnal pärast üldkoosolekut kasutada vähest valimisteni jäänud aega. «Vabaerakonna aeg on tiksunud tühjalt, samal ajal kui ka «uued tulijad» ehk «Vabaerakonna pojad» (Eesti 200 ja Elurikkuse Erakond) on oma erakonnaks formeerumisega järjest kitsamas ajaraamis,» kirjutas Herkel.  

«Vabaerakonna võimalus on olla üllatusvõimeline ja võtta riske, teha koostööd, aga olla valmis täisnimekirja esitama ka oma jõududega,» lisas ta. 

Vabaerakonna uus esimees, juhatus, aukohus ja revisjonikomisjon valitakse 30. septembril Rapla kultuurikeskuses. Vabaerakonna liikmed on esitanud uueks esimehe kandidaadiks Vabaerakonna praeguse aseesimehe Kaul Nurme.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles