Mart Helme debatisaates: viimase aasta jooksul tunnen eestlasena, et mind Eestis ahistatakse (26)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE juht Mart Helme.
EKRE juht Mart Helme. Foto: Tairo Lutter / Postimees

EKRE esimehe Mart Helme sõnul tunneb ta end Eestis ahistatuna ning ta leiab, et selles on süüdi peaminister Jüri Ratas, kellest on saanud venekeelsete valijate pantvang. 

Seekordsesse ETV saatesse «Esimene stuudio», mis läks eetrisse Toompea Valgest saalist, olid kutsutud hooaja esimest poliitilist debatti pidama parlamendi erakondade esimehed. Kui jutt läks riigireetmise temaatikale, avaldas Mart Helme taas arvamust, et olulistesse ametitesse määramisel tuleks vene rahvusest inimestele teha taustakontroll.

EKRE esimees viitas sealjuures Delfi venekeelses portaalis avaldatavale riigivaenulikule meelsusele, noortejõukudele tänavatel ning sellele, kuidas Soome on resoluutselt topeltkodakondsed ja vene päritolu inimesed riigisaladustest eemale hoidnud.

«Sest Soome valitsusel on moraalne vastutustunne ja nad teavad väga hästi, et saladused võivad maksma minna tuhandete meeste elu lahinguolukorras, kui need reeturite kaudu satuvad vastaste kätte,» rääkis Helme. «Meil seda moraalset vastutust ei ole, sest meie tahame integratsiooni klantspilte näidata kogu Euroopale ja Moskvale: näete, meil on kõik asjad korras.»

«Viimase aasta jooksul mina eestlasena tunnen, et mind ahistatakse. Meil on venekeelsed eestlased. Meil on inimesed, kes on justkui rohkem eestlased kui eestlased ongi,» põrutas Helme.

Ta lisas, et ei imestaks, kui Jüri Ratas läheks 9. mail, Georgi lint rinnas, pronksmehele pärga viima.

Peaminister Jüri Ratas rõhutas oma vastulauses, et Deniss Metsavase juhtumi õppetund on see, et varem või hiljem võõrriigi huve teenivad riigireetjad avastatakse.

«Kindlasti ei saa riigireetmist viia rahvuspinnale. See on seotud isiku isikuomadustega. Ma ei tea, kas hea Mart, sa näed või mitte, aga minu rinnal siin on EV 100 märk ja mitte mingi muu märk,» ütles Ratas. Ta soovitas Helmel mitte tuua debatti lauseid, mis mitte kuidagi ei vasta tõele.

«Ma tuletaksin siiski meelde, et sa oled oma vene valijate pantvang, sa oled oma erakonna vene tiiva pantvang ja see determineerib suurel määral sinu käitumist. Nii et see, kui ma ütlen, et on täiesti teoreetiliselt võimalik sinu minek kusagile ausamba juurde, ei ole sugugi ainult fantaasiavili,» vastas Helme seepeale Ratasele.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles