Ratas EKRE-le: te õõnestate Eesti riiki (62)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JÜRI RATAS.
JÜRI RATAS. Foto: STANISLAV MOSHKOV /

Riigikogu sügisese istungjärgu esimeses infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) parlamendisaadikute küsimustele läinudnädalase luureskandaali kohta. Peaministri sõnul õõnestab EKRE rahvusküsimust puudutava teemapüstitusega Eesti riiki.

Seoses läinud nädalal riigireetmises kahtlustatava major Deniss Metsavase ja Pjotr Volini kinnipidamisega uuris riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme peaminister Jüri Rataselt, mis järeldused teeb valitsus antud juhtumist ning kas plaanitakse täiendavat kontrolli Vene rahvusest inimestele. 

Ratas toonitas, et riigireetmine on üks raskemaid kuriteo vorme Eestis ning juhtunu on kahetsusväärne. Samas tegi peaministrit murelikuks EKRE noortekogu pressiteade, kus märgiti, et «seda oleks saanud ära hoida, kui kaitsevägi ja riigi jõustruktuurid oleks suhtunud kriitiliselt ohvitseri mitte-eesti päritolusse». 

Peaminister tuletas oma vastuses parlamendisaadikutele meelde Eesti Vabariigi põhiseaduses sätestatut: kedagi ei tohi diskrimineerida tema rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste tõttu. Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on seadusega keelatud ja karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel.

«See, mida te välja toote, on minu meelest lausa õõvastav, et kuidas te ütlete seda, et osa Eesti elanikkonnast siia ühel, teisel või kolmandal põhjusel ei kõlba. Nagu ma ütlesin, riigireetmine ei ole seotud sellega, missugune on selle inimese kodune keel või emakeel. Riigireetmine on seotud isikuomadustega, kahjuks negatiivsete isikuomadustega,» vastas Ratas. Ta lisas: «Ma arvan, et õõnestada Eesti ühiskonda siin rahvuse pinnalt riigireetmise osas on väga vale ja, tuleb öelda kahjuks, ka väga ohtlik samm. Ma loodan, et EKRE toetajad ja teie valijad soovivad näha Eestit tugeva riigina, ühtse riigina, mitte lõhutud ja lammutatud riigina.»

Seepeale nentis Mart Helme, et peaminister «ei saa mitte millestki mitte midagi aru» ning tuletas meelde, et peaministriparteil Keskerakonnal on koostöölepe Ühtse Venemaaga ning erakonna valijaskonnast «enamuse moodustavad vene rahvusest inimesed ja selge see, et selles olukorras keeldutakse tõele näkku vaatamast». «Kas te tunnistate fakti, et vene rahvus on lisariski moment ja siin ei ole inimõigustega ega põhiseadusega midagi pistmist? See ei ole diskrimineerimine, kui neid põhjalikumalt kontrollitakse...» küsis Helme. 

«Minu meelest te õõnestate Eesti riiki,» sõnas Ratas ning soovitas EKRE parlamendisaadikutel vaadata korraks veel tõsiselt peale nii põhiseadusele kui ka riigikogu kodu- ja töökorra seadusele, kus seisab, et riigikogu liige peab oma mandaadis ühelt poolt olema vaba, aga ta peab seisma kõikide piirkondade ning kõigi Eesti elanike eest. 

Riigikogu infotunnis vastasid parlamendisaadikute küsimustele peaminister Jüri Ratas, siseminister Andres Anvelt ja justiitsminister Urmas Reinsalu. Ratas vastas küsimustele luureskandaali, hariduspoliitika, majandusprognoosi ja inimeste toimetuleku kohta. Anvelt vastas küsimustele päästjate ja patrullpolitseinike palkade ja riigi päästevõimekuse ning idapiiri ehitamise kohta ning Reinsalu küsimustele vangidele valimisõiguse andmise ja pedofiilidele määratavate karistuste kohta.

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles