Jaan Männik loobus EKRE ridades riigikokku kandideerimisest (23)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Panga nõukogu endine esimees Jaan Männik loobus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridades riigikokku kandideerimisest.

Augusti algul ​Põlvamaal toimuvatel EKRE suvepäevadel tehti teatavaks, et toetusreitingutes suure hüppe teinud erakonna ridades kandideerib endine Eesti Panga nõukogu esimees Männik, kes kolm aastat tagasi kandideeris Isamaa (endine IRL) juhiks. 

Täna selgitas Männik Postimehele, et ta analüüsis viimased pool aastat Eesti poliitilist maastiku ja mõtles pikalt selle üle, mida teha. «Minu analüüs on: ma olen tunduvalt rohkem mures Eesti tuleviku suhtes kui on keskmine Eesti poliitik ja riigikogu liige.»

Nimelt on Männiku meelest Eesti üheks põhilisteks probleemideks palgavaesus ning tööjõupuudus. «Torontos on miinimumpalk 9,50 eurot ja Eestis on see kuskil kolme euro ümber. Kui see olukord jääb võrreldes teiste riikidega, siis Eesti inimene läheb mujale paremat elu otsima.»

Mõni aeg tagasi pidas Männik ligemale pool aastat palgavaesuse teemal läbirääkimisi ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. «Mõtlesin, et kõikides Euroopa riikides sotsiaaldemokraadid toetavad neid inimesi, kel on madalam sissetulek. Mul oli ettekujutus, et võib-olla ma leian palgavaesusest rääkides sealt mingisugust toetust,» sõnas Männik ning lisas, et pärast seda, kui sotsid 2016. aasta novembris valitsusse said, jäid jutud katki. «Siis ütles Urve Palo minule, et Jaan, kõik see, mis me oleme palgavaesustest rääkinud, on sotsiaaldemokraadid päevakorrast maha võtnud,» ütles Männik. 

Augustis sõnas Männik, et talle näib nagu oleks EKRE ainus erakond Eestis, kelle fookuses on rahvusküsimused ning seepärast otsustas ta nende nimekirjas kevadel riigikokku kandideerida. Samas tunnistas mees, et ei nõustu erakonna seisukohtadega, mis käivad homoseksuaalsuse ja mustanahaliste inimeste kohta ning lisas, et erakonna juhid lubasid talle vabadust selles küsimuses omi mõtteid väljendada. 

Ent pelgalt kuu aega hiljem otsustas Männik riigikokku kandideerimisest loobuda. Tänane Eesti Ekspress kirjutas, et otsuse taga olid Männiku täiskasvanud lapse, kes pidid kogu aeg kuulma jutte «Su isa on rassist!» ning vastama küsimustele «Kas su isa on rassist?». Männik kinnitas ka Postimehele, et see on põhjus, miks ta valimistest eemale otsustas jääda ning lisas, et ta ei kuulu mitte ühtegi erakonda. 

Postimehe küsimusele, kas Männik kaalub riigikokku kandideerimiseks alternatiivina mõnd teist erakonda, vastas mees eitavalt. Ta toonitas, et tema jaoks on oluline rahvuspoliitika ning selle eest ei paista praegu teised erakonnad seisvat. 

«Nii Isamaa kui Vabaerakond väidavad, et nemad on rahvuskonservatiivsed erakonnad, aga ma ei näe seda rahvuskonservatiivset poliitikat ega rahvuspoliitikat,» ütles Männik. «Nad on ju mõlemad väikesed erakonnad reitingu järgi ja mina usun, et nende mõju Eesti poliitikas saab tulevikus olema marginaalne,» lisas ta.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles