Peeter Ernits lahkus Keskerakonnast ja liitub EKRE-ga (71)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peeter Ernits lahkus esmaspäeval Keskerakonnast ning liitub EKRE-ga. Veel kolmapäeval kinnitas Keskerakonna esimees Jüri Ratas raadioeetris, et Ernits keskparteist ei lahku.

«Viimase nelja aastaga on maailm kardinaalselt muutunud ja ma olen veendunud, et praegusel keerulisel hetkel on EKRE ainus poliitiline jõud, mis suudab Eesti suveräänsust maksimaalselt kaitsta. Soovin omalt poolt toetada seda jõudu,» põhjendas Ernits oma otsust.

Ernits näeb konservatiivides vajalikku sisemist jõudu murda kartellierakondade tekitatud stagnatsiooni.

Äsja Keskerakonnast välja astunud Peeter Ernits sõnas Postimehele antud intervjuus, et on EKRE näol leidnud lõpuks oma «vaimse kodu».

Ernits selgitas, et kohtus Keskerakonna esimehe Jüri Ratasega Stenbocki majas umbes kuu aega tagasi ning siis peeti maha sõbralik vestlus, kus räägiti valimistest ning olukorrast erakonnas. Ernits oli enda sõnul üllatunud Ratase eelmise nädala intervjuust, kus kinnitas Ernitsa erakonnas jätkamist. «Kuulsin seda intervjuud ja imestasin, et kust selline kindlus,» rääkis Ernits.

Ernits lükkas ümber väited nagu Keskerakonnast lahkumine oleks olnud tingitud väljaviskamise ennetamiseks. «Minu positsioonid on väga tugevad ning praegu mingit ohtu (Keskerakonnast – toim.) väljaviskamisega ei olnud,» rääkis ta.

Ernitsa sõnul on EKRE esimees Mart Helme kutsunud teda erakonda juba pikka aega. «Mina kutsusin Mart Helme «Vaba mõtte klubisse». Mardi ja Martiniga tunneme üksteist väga pikalt. «Vaba mõtte klubi» on väga oluline ka EKRE jõudmisel parlamenti,» ütles Ernits.

Tema sõnul peaks Eesti palju jõulisemalt käituma oma huvide kaitsel. «Mind on häirinud see, et kõik mis Brüsselist tuleb, selle me viime ellu. Kui mingisugune dokument on ära tõlgitud, siis meie roll on vahetada ja ning’iga. Euroopa Liitu astumisel hääletasin ma selle vastu,» selgitas Ernits oma vaateid.

«Ei saa kuulutada erandeid normiks. See on mulle praegu kõige rohkem vastukarva. Ma olen hariduselt bioloog ja tean väga hästi, mida bioloogias tähendab norm. Homoseksuaalsus ei kuulu normi piiresse,» lisas ta.

Ernits kinnitas, et on EKRE näol leidnud oma vaimse kodu. «Eesti jaoks on EKREga koos valimistele minek kõige õigem samm,» ütles Ernits.

Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme kinnitas, et Ernitsat on juba pikka aega erakonda kutsutud ning oodatud, sest tema vaated Eesti elule on EKRE väärtustega väga lähedased. «Meenutan, et Peeter on varem ka kandideerinud EKRE eelkäija Rahvaliidu ridades Riigikokku. Ta on meie jaoks oma inimene.»

Peeter Ernits on andnud nõusoleku kandideerida eelolevatel valimistel riigikogusse EKRE nimekirjas, kuid mingit konkreetset positsiooni temaga kokku lepitud ei ole, vaid ta osaleb erakonnas toimuvatel sisevalimistel, teatas erakond pressiteate vahendusel.

Ernitsa lahkudes riigikogu Keskerakonna fraktsioonist ning kui võtta arvesse hiljuti fraktsioonist lahkunud Urve Palo ja Olga Ivanovat, jääb koalitsioonile 51 häält. Palo on aga lubanud eelarvehääletustel valitsusliitu toetada.

Sama teema tõstatati läinud nädala kolmapäeval ka Vikerraadios, kus Keskerakonna esimehelt Jüri Rataselt Ernitsa võimaliku lahkumise kohta küsiti. Toona kinnitas Ratas, et on sel teemal Ernitsaga rääkinud. «Ma olen Peetriga rääkinud sellel teemal. Ja loomulikult, kui Eesti ajakirjanikud selle teema üles tõstavad, siis ma pean ju küsima tema käest. Ta ütleb, et ta ei lähe mitte kuhugi, ta jääb Keskerakonda ja ta on Tartumaa meie piirkonna esimees,» ütles Ratas siis.

Erki Savisaar: riigimehelik oleks Peeter Ernitsal lahkuda ka riigikogust

Erki Savisaar.
Erki Savisaar. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Erki Savisaar sõnas, et Peeter Ernitsa otsus liituda EKREga on kahetsusväärne ning riigimehelik oleks lahkuda Riigikogust ja saada valituks juba uue erakonna ridades.

Savisaar sõnul on väga kahju, et fraktsioonikaaslased pidid lugema Peeter Ernitsa otsusest erakonnast lahkuda meediast. «Viisakas olnuks oma mõtetest rääkida kõigepealt võitluskaaslastele riigikogus. Seda enam, et varasemalt on ta korduvalt kinnitanud, et seisab Keskerakonna valijate eest ka edaspidi,» sõnas Savisaar.

Fraktsiooni aseesimees lisas, et Ernits on riigikogusse saanud kompensatsioonimandaadiga Keskerakonna ridades kandideerides ning sellest oleks õiglane ka lähtuda. «Valijad ja erakond on usaldanud ta esindama Keskerakonna programmi rahvasaadikuna parlamendis. Kui teise erakonnaga liituda, oleks riigimehelik ja õige loobuda ka riigikogu kohast ning saada mandaat teise erakonna ridades märtsis 2019,» avaldas Savisaar arvamust.

Savisaar tõdes, et 2016. aasta novembris avanes Keskerakonnal esmakordselt üle pikkade aastate võimalus oma programmi valitsuses ellu viia ja seda peaministrierakonnana. «On väga kahetsusväärne, et olukorras, kus Reformierakonna 17 aastat viljeletud poliitikale on vastukaaluks astutud samme põllumajanduses ja regionaalarengus, tõstetud on madalat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekut, panustatud rekordiliselt tervishoidu ja julgeolekusse, seab Keskerakonna saadik tehtu lahkumisega küsimärgi alla,» tõdes Savisaar ja lisas, et erakonnast lahkumine näitab, et samme solidaarsema ja sidusama ühiskonna suunal pole sisult toetatud.

Tulevikust rääkides ütles Savisaar, et Keskerakonna fraktsiooni eesmärk riigikogus on seista mitte ainult oma valijate, vaid kogu Eesti eest, sõltumata sissetulekust, vanusest, emakeelest vms. «Kuigi lahkumine muudab häälte tasakaalu Riigikogus pingelisemaks, on koalitsioonil jätkuvalt enamus ja anname endast parima, et vajalikud otsused, k.a riigieelarve vastu võetaks. Valimistele läheb Keskerakond populaarseima ja tugeva erakonnana. See on kindel,» lõpetas Savisaar.

Ernits kandideeris 1995. aastal VIII Riigikogusse Eesti Roheliste ja Eesti Rojalistliku Partei moodustatud valimisliidu Neljas Jõud nimekirjas, kuid ei osutunud valituks. 

2011. aasta Riigikogu valimistel kandideeris ta Rahvaliidu nimekirjas. Ta sai 810 häält, kuid ei osutunud valituks.

5. jaanuaril 2015 teatas Ernits kandideerimisest riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas. Ta sai Jõgeva- ja Tartumaal (valimisringkonnas nr 9) 824 häält, kuid valituks ei osutunud.

Mais 2015 asus ta tööle Tallinna kesklinna linnaosavalitsuse pressiesindajana

5. augustil 2015 teatas haigusest taastunud Edgar Savisaar, et ta loobub riigikogus tööleasumisest. Tema asemel sai riigikogu liikmeks Ernits, kes andis ametivande 18. augustil 2015.

Ernits avaldas 2017. aasta juunis vastuseisu Haabersti hõberemmelga mahavõtmisele.

Kommentaarid (71)
Copy
Tagasi üles