Vabaerakonna Kagu-Eesti piirkonna kõik juhatuse liikmed ähvardavad erakonnast lahkuda (9)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna juhatus kogunes üldkoosoleku kokkukutsumist arutama.
Vabaerakonna juhatus kogunes üldkoosoleku kokkukutsumist arutama. Foto: Liis Treimann

Sisepingetes vaevleva Vabaerakonna Kagu-Eesti piirkonna juhatus ähvardab erakonnast lahkuda. Viimaseks piisaks karikas oli Vabaerakonna neljapäevasel juhatuse koosolekul tehtud otsus jätta erakorralise üldkogu päevakavast välja uue juhatuse valimised.

«Me ei taha osaleda poliittehnoloogilistes mängudes ning kui juhatus tõesti ei soovi oma otsust ümber vaadata, siis meie lõpetame. Me tulime poliitikasse, et muuta Eesti paremaks, kus meil kõigil on hea elada. Me ei tulnud kokku, et kitsale ringile eestlastele tagada hea sissetulekuga töökoht,» seisab pöördumises. 

Vabaerakonna juhatus otsustas neljapäeval, et 6. oktoobril Raplas toimuval üldkogul valitakse uus esimees, aga mitte uus juhatus. Loe lähemalt SIIT

Postimees avaldab Kagu-Eesti vabaerakondlaste pöördumise täismahus: 

«Head erakonnakaaslased!

Kagu-Eesti juhatus on mures erakonnas toimuva pärast. Me oleme šokis. Šokis, sest lahti on lastud teerull, mis programmeeritud kasutama poliittehnoloogiat. Kas eilne (neljapäevane - A.P.) juhatuse otsus oli «JOKK» viis teistimõtlejatele ära teha?

Olukord erakonnas on läinud inetuks. Paljude juhatuse liikmete poolt võib lugeda pidevaid süüdistavaid ja ennastõigustavaid kirju. Samas aga ei leita kedagi, kes sõnastaks probleemi ning otsiks teiste erakonnakaaslastega kaasavalt lahendust. Selle asemel kogunetakse kuskile salajastele koosolekutele ja nuputatakse millist käiku teerullile anda.

Me oleme siin kaugel Kagu-Eestis 6. septembri erakonna juhatuse otsuse pärast mures, sest sellega jäeti erakorralise üldkogu päevakavast välja uue juhatuse valimised. Me väga lootsime, et minnakse lepituse otsimise teed, aga ei. Mindi nn terroristidele eht eestlaslikult ära tegema. Milleks?

Me ei taha osaleda poliittehnoloogilistes mängudes ning kui juhatus tõesti ei soovi oma otsust ümber vaadata, siis meie lõpetame. Me tulime poliitikasse, et muuta Eesti paremaks, kus meil kõigil on hea elada. Me ei tulnud kokku, et kitsale ringile eestlastele tagada hea sissetulekuga töökoht.

See siin ei ole ultimaatum ning me ei ole terroristid, vaid lihtsad inimesed suure murega.»

Vabaerakonna Kagu-Eesti piirkonna pöördumisele on alla kirjutanud Üllar Vana, Urmas Ott, Tanel Valk, Kristi Varul ja Kati Kongo.

Herkel: võin vajadusel sõita Valka või Võrru 

Andres Herkel. Андрес Херкель.
Andres Herkel. Андрес Херкель. Foto: Joakim Klementi

Ehkki Vabaerakonna esimees Andres Herkel ei saa enda sõnul nõustuda Kagu-Eesti Vabaerakonna juhatuse «hinnangute ja põhiliste terminite kasutamisega», on ta valmis selgitustööks kas või kohe Valka või Võrru kohapeale sõitma. 

«Vabaerakonna juhatus valiti vähem kui neli kuud tagasi ja on legitiimne. Küll aga ei saa heaks kiita pahatahtlikku praktikat, kus mitmed juhatuse liikmed tagasi astusid, püüdes sellega kahjustada juhatuse mainet ning mõjutada uute valimiste esilekutsumist,» selgitas Herkel erakonnakaaslastele saadetud pöördumises. 

Ta lisas, et 6. septembril toimunud Vabaerakonna juhatuse koosolekul teatas mitu juhatuse liiget, et nad ei näe mingit põhjust tagasiastumiseks ega juhatuse umbusaldamise viimiseks üldkoosolekule. «Küll aga kerkis üles probleem, kuidas täita juhatuse puuduolevate liikmete kohad, kui asendusliikmed juhatusega liitumise kutsele ei vasta ja selgub, et juhatus on väiksem kui 10-liikmeline. Sellele probleemile pakkus juhatus üldkoosoleku päevakorda ka võimaliku lahenduse.»

Lisaks jagas Herkel õpetussõnu väljendi «poliittehnoloogia» kohta. «Poliittehnoloogiaks ei saa nimetada olukorda, kui kellelgi on häälteenamus ja see on saadud legitiimselt. Kui Aimar Altosaart ja Vello Väinsalu nimetati kevadel poliittehnoloogideks, siis ei vastanud nemad sellele ühegi tunnuse alusel. Jätan siinkohal avamata selle, kas Vabaerakonna kui sellise vastu 13. augustil avatud meediakampaania on poliittehnoloogia või kuidas seda juhitakse. Aga igal juhul on sellel palju rohkem poliittehnoloogia tunnuseid, kui sellel, mida teie tehnoloogiaks nimetasite.»

Pöördumise lõpuosas nentis Herkel, et probleemid eeldavad pikemat lahtirääkmist ning silmast silma kohtumist. «Kui helistate või saadate SMS-i, olen selleks alati valmis, muuseas kasvõi täna pärast telgiüritust Karksis võin vajadusel sõita Valka või Võrru,» märkis Herkel. 

Kirja lõpetuseks soovib ta meelekindlust ning olukorra mõistmist. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles