Tarand mõned kuud tagasi: sotsiaaldemokraadid on oma missiooni ära täitnud (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra ja Indrek Tarand aprillis meelelahutussaate «Legendide lahingu» laval.
Rainer Vakra ja Indrek Tarand aprillis meelelahutussaate «Legendide lahingu» laval. Foto: Mihkel Maripuu

Täna teatas Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand, et kandideerib riigikokku sotsiaaldemokraatide ridades. Mõned kuud tagasi võis kuulda aga sootuks teist eelistust. Samuti märkis Tarand siis, et sotsiaaldemokraatia on mitte ainult Eestis, vaid ka mujal oma missiooni ära täitnud. 

Järgnevalt toob Postimees ülevaate sellest, kuidas Tarand viimaste kuude jooksul sotsiaaldemokraatideni jõudis. 

Vabaerakond ja Eesti 200

Mai keskel ütles Tarand, et ei välista Vabaerakonnaga riigikogu valimistele minekut. Ka Eesti 200 manifesti pidas ta sümpaatseks. «Kui Vabaerakond jätkab seda poliitilist joont, mis on mulle sümpaatne olnud, et kõik inimesed ei pea olema sundparteistatud, siis on siin ju avatud erinevad võimalused,» ütles Tarand ERRile tänavu 14. mail. 

Küsimusele, kas on võimalus, et ta kandideerib Vabaerakonnaga järgmistel riigikogu valimistel, vastas Tarand järgmist: «Sellist võimalust me võime kindlasti arutada, kui järgmised riigikogu valimised ükskord välja kuulutatakse.»

Vabaerakond 

Mai lõpus nentis Tarand, et ehkki erakonnastumine pole olnud eesmärk, oleks Vabaerakond tema jaoks loogiline valik. Samas intervjuus, 26. mail antud usutluses ERRile, oli tal oma arvamus ka sotside kohta: «Sotsiaaldemokraatiaga on mitte ainult Eestis, vaid laiemalt heaoluühiskondades see häda, et nad on oma missiooni ära täitnud. Meil ei ole sadu tuhandeid autotööstuse töölisi või kaevureid, kes hommikul tehaseväravatest sisse lähevad ja õhtul puruväsinutena välja vanguvad ning kes ametiühingute kaudu ja sotsiaaldemokraatliku poliitika toetusel endale õigusi ja garantiisid välja võitlevad. Need võitlused on võideldud.» Samas tunnistas ta, et «ega sotsiaaldemokraatlik erakond kao Eestis kuhugi».

Indrek Tarand presidendikandidaadi kandidaadina Vabaerakonna liikmetega kohtumas. Pildil Indrek Tarand ja tänaseks Vabaerakonnast lahkunud Artur Talvik.
Indrek Tarand presidendikandidaadi kandidaadina Vabaerakonna liikmetega kohtumas. Pildil Indrek Tarand ja tänaseks Vabaerakonnast lahkunud Artur Talvik. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraadid ja Isamaa 

Pärast mõnekuus suvevaikust, oli Indrek Tarand taas «pildis» augusti lõpus, kinnitades, et osaleb riigikogu valimistel.

Kuku raadio intervjuus tunnistas Tarand, et valimiste eel on tema vastu huvi tundnud kõik suuremad erakonnad, kuid kindlat kokkulepet kellegagi sõlmitud ei ole. «Ei ole ma midagi siduvat kellegagi kokku leppinud,» märkis ta.

«Mina ei ole selline inimene, kes käiks endale kinostuudiotes või teatrites rolli küsimas. Küll aga olen ma selline inimene, keda on kasvatud selliselt, et kui keegi võõras või tuttav tuleb ja tahab rääkida mingist oma mõttest või probleemist, siis mina kuulan empaatiliselt,» ütles Tarand. 

Kuula täispikka intervjuud:

ERRi otsesaates «Otse uudistemajast» riigikogu valimistel kandideerimisest teatades märkis ta, et ehkki ükski erakond pole siiamaani tema südant võitnud, on talle seni kõige meeldivamad olnud nii Isamaa kui ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond. 

«Ei saa salata, et olen väga salaja pöialt hoidnud Isamaaliidule, kes on ainuke antisovetlik ja okupatsioonivastane erakond.» Samas on eelpool nimetatud liikumises toimunud Tarandi sõnul kohati «imelik poliitika». 

«Teiselt poolt on Eesti poliitikas väga suur roll Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal,» tõi Tarand välja teise eelistuse. 

Tarand, keda varasemalt siis oli seostatud Vabaerakonnaga, tunnistas, et viimasel ajal erakonnas toimunu on tema arusaama muutnud. «Kui parasjagu on pereheitmise aeg ja kui kogu energia läheb siseelu korraldamisele, siis ei ole kerge.»

Sotsiaaldemokraadid

Europarlamendi liige Indrek Tarand teatas täna Pärnus, et osaleb riigikogu valimistel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Pärnumaa esinumbrina.

Põhikonkurendid Pärnumaal:

Kadri Simson (Keskerakond), Andres Metsoja (Isamaa), Toomas Kivimägi (Reformierakond), Mart Helme (EKRE), Romek Kosenkranius (kandideerinud siiamaani ainult kohalikel valimistel Valimisliiduga Pärnu Ühendab), Indrek Saar (Sotsiaaldemokraatlik Erakond). 

«Sotsidega seob mind eelkõige ühine arusaam sellest, mis on Eestile järgmistel valimistel kaalul,» kommenteeris Tarand oma otsust. «Mulle imponeerib, et sotsid on alati oma väärtustele truuks jäänud, kaitstes isikuvabadusi ja seistes nõrgemate eest. Mis on minu jaoks aga eriti tähtis: oleme täiesti ühel meelel selles, et Euroopa on meie kodu ning kõigile, kes tahavad meie kodu kahjustada, tuleb julgelt vastu seista.»

Viimasel kahel Euroopa Parlamendi valimisel on Indrek Tarand korjanud üksikkandidaadina märkimisväärseid häältesaake.

Esmalt 2009. aastal, kui ta sai 102 460 valija toetuse; 2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel osales Tarand uuesti üksikkandidaadina ja osutus taas valituks, kogudes 43 369 häält.

Riigikogu valimistel kandideerimine oleks Tarandile uus kogemus. Riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil 2019.

Paar kuud pärast seda, 23.–26. mail 2019 valitakse Euroopa Parlamenti. 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles