Kas Vabaerakonna juhid tõmbasid eile oma sisevastased lohku? (3)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna juhatus kogunes üldkoosoleku kokkukutsumist arutama.
Vabaerakonna juhatus kogunes üldkoosoleku kokkukutsumist arutama. Foto: Liis Treimann

Vabaerakonna juhatus otsustas eile, et üldkogul valitakse uus esimees, aga mitte uus juhatus.

Tülid ja kaklused Vabaerakonnas jätkuvad, hoolimata sellest, et eile õhtul kogunenud erakonna juhatus otsustas viimaks 6. oktoobril kutsuda kokku üldkogu erakonnale uue juhi valimiseks. Nüüd on tüli keskmes see, mida täpselt juhatus eile otsustas ja kas juhatusel oli üldse õigust sellist otsust teha.

Mäletatavasti said Vabaerakonna juhid juba teisipäeval kätte enam kui 70 vabaerakondlase allkirjad, kus nõuti erakorralise üldkogu kokkukutsumist.

Eile teatasid Vabaerakonna praegused juhid, et otsustati üldkogu tõesti kokku kutsuda, kuid valitakse ainult uus esimees ja uued liikmed nendele juhatuse kohtadele, kust praegu inimesed tagasi on astunud. Neid täitmata kohti on hetkel neli.

See pole aga üldse see, mida soovisid oma allkirja andnud vabaerakondlased. Nemad tahavad terve juhatuse ringivalimist.

Erakonna toimimist reguleerib esmalt MTÜ seadus ja selle sees teeb neile erisusi erakondade seadus. MTÜ seaduses seisab selgelt, et kui üldkogu on kokku kutsutud allkirjadega, on ka neil õigus kehtestada üldkogu päevakord. Ehk siis – kui nemad soovivad juhatuse ringivalimist, peavad nad selle saama.

Seega võib praegu olla õhus võimalus, et eilne Vabaerakonna juhatus tegi ebaseadusliku otsuse, minnes vastuollu allkirjakogujate nõudmistega.

Veel Vabaerakonna juhi ametis olev Andres Herkel kinnitas, et juhatuse otsused on täiesti legitiimsed. «Praegune juhatus on valitud aastaks ja seega on juhatus legitiimne tegutsema,» sõnas ta. «Nõuda, et juhatus astuks kollektiivselt tagasi, pole pädev.»

Herkeli sõnul oli juhatusele üle antud allkirjadega kaasas ka üldkogu päevakorra kava, milles punkt «juhatuse liikmete valimine». Seega kui juhatus valib mõned uued liikmed – kui selleks vajadus on – siis on allkirjakogujate soov täidetud.

Niisiis jätkub nüüd vaidlus, kes mida tegelikult soovis ja kellel oli õigus millist otsust teha. Praeguse seisuga on kindel, et Vabaerakonna üldkogu toimub 6. oktoobril Raplas ning Herkel on kinnitanud, et astub enne üldkoosolekut erakonna esimehe kohalt tagasi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles