Ratas ja Luik: reetmise juhtum ei tohi viia rahvuste eristamisele (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Metsavas
Deniss Metsavas Foto: Tairo Lutter

Peaminister Jüri Ratas ja kaitseminister Jüri Luik rõhutasid kolmapäeval avalikuks saanud riigireetmise juhtumit kommenteerides, et ehkki arvatavad riigireeturid on vene rahvusest Eesti kodanikud, ei tohi see anda alust rahvusepõhisele eristamisele riigiametites.

«Soovin rõhutada, et me ei tohiks minna selles arutelus rahvuslikule pinnale. Lojaalsust Eesti Vabariigile ei saa mõõta rahvuse alusel,» ütles Ratas täna pärast valitsuse istungit antud pressikonverentsil.  

«Meil on teisest rahvusest kaitseväelasi, politseinikke, riigiteenistujaid, kes on ustavad Eesti Vabariigile. Mitu neist on andnud ka oma elu Eesti eest. Kõik need on meie inimesed,» lisas Ratas.

Peaministri seisukohaga ühines ka kaitseminister Jüri Luik. «Toetan peaministrit, kui ta ütles, et kaitseväe töö põhineb usaldusel, me usaldame oma kaitseväelasi, me ei tee mingeid järeldusi rahvuste pinnal, see on lubamatu,» ütles Luik.

Ratase sõnul kogunes neljapäeva hommikul ka valitsuse julgeolekukomisjon, mis sai ülevaate juhtunust ja esialgse hinnangu kahjudest.

Kaitsepolitseiamet, riigiprokuratuur ja kaitsevägi andsid eile teada, et prokuratuuri taotlusel on Harju maakohus võtnud vahi alla major Deniss Metsavase ja tema isa, 1953. aastal sündinud Pjotr Volini, keda kahtlustatakse riigireetmises.

Luik: Eesti on hästi kaitstud

Kaitseminister Jüri Luik rõhutas kolmapäeval avalikuks saanud reetmisjuhtumit kommenteerides, et Eesti kaitsevõime pole kahjustatud ning riik on jätkuvalt hästi kaitstud.

«Eesti kaitsevõimet ei ole see kahjustanud. Eesti on hästi kaitstud,» ütles Luik täna pärast valitsuse istungit antud pressikonverentsil.

Kaitseministri sõnul on reetmisjuhtum «erakordselt häiriv ja väga kahetsusväärne». «Aga mul hea meel, et kaitseväe ja kapo koostöös riigireeturid tabati,» lisas Luik.

Kaitseminister rõhutas ka reetmisjuhtumi avalikustamise olulisust, märkides, et Eesti rahvas peab sellistest asjadest teadma.  

Luige sõnul teeb kaitseministeerium nüüd kindlaks, milline info on jõudnud Eestist välja oponentide kätte ja milliseid samme on vaja astuda, et kahju minimeerida.  

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles