Suur idee: poliitika uustulnuk tahab Eestist pilootriiki teha (16)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kohaliku poliitmaastiku värskeim uustulnuk Elurikkuse Erakond soovib Eestist kujundada maailmas ainulaadset öko- ja digiriiki, kuid suuremad erakonnad kahtlevad, kas neil selleks üldse võimalus võib tekkida. 

Kolmapäeval avalikustati, et Vabaerakonna endine esimees ja kogukonnaaktivist Artur Talvik loob mõttekaaslastega Elurikkuse Erakonna. Uue poliitilise jõu väljahõikamise järel saadetud pressiteates teatasid erakonna asutajad, et nende eesmärgiks on kümne aasta jooksul arendada Eestist kogu maailmale eeskujuks olev mudelriigiks, kus on suudetud kokku viia tehnoloogia ja majanduse areng ning keskkonnasäästlik ja inimsõbralik väärtushoiak.

«Meie suur idee on öko- ja digiriik. Eestist võiks kümne aasta jooksul teha sarnase Tiigrihüppe nagu me tegime IT-riigina,» ütles Talvik Postimehele. «Meie arvates on Eestis unikaalne võimalus sellise riigini jõuda.»

«Me oleme Euroopas esirinnas elurikkuse poolest,» lisas ta, kuid täpsustas, et nende erakonna eesmärgiks ei ole Eestist kujundada lihtsalt üht rahvusparki, vaid elurikkust suurendava kaasaegse majandusega riiki. «Teatud mõttes nagu pilootriik.»

Loodava erakonna teiseks südameasjaks on Talviku sõnul tugevate kogukonnavõrgustike loomine. 

«Öko- ja digiriigist peaksid kasu saama kõik Eesti inimesed. Kui me tänast majandust vaatame, siis see kipub olema suurtööstusekeskne, mis jätab suure laga maha ja viib kasumi välja tihtipeale. See pole õige,» rääkis Talvik. 

Peale Talviku kuuluvad uue erakonna asutajate ringi kultuuriantropoloog ja haridusjuht Anzori Barkalaja, loodushoidja ja Gaia Akadeemia eestvedaja Toomas Trapido, võrokesest metsamees ja maastikuökoloog Rainer Kuuba, ökoloog ja jätkusuutliku arengu dotsent Mihkel Kangur, ökoriigi idee eestvedaja Roy Strider, loodusturismi eestvedaja Aivar Ruukel, kogukonnaaktivist Airi-Hallik-Konnula, koolijuht Heli Piisang ja loodusteadlane Mati Kose.

Ametlikke avaldusi erakonnaga liitumiseks hakati koguma neljapäeval. Kuna paljude algatajate taga on suured võrgustikud ja kogukonnad, siis ollakse Talviku sõnul optimistlikud, et novembriks on erakonna ametlikuks moodustamiseks vajalikud 500 liiget olemas. 

Mida arvavad veel ühest uuest parteist parlamendierakonnad? 

Valdaru: ei tea veel, kas loom või kala

Kert Valdaru
Kert Valdaru Foto: Sander Ilvest

«Tervitame poliitikas kõiki uusi liikumisi, kes soovivad terve mõistuse riigijuhtimisse tuua ja tõsta inimeste sissetulekuid läbi majanduse, mitte ainult läbi ümberjagamise,» ütles Reformierakonna peasekretär Kert Valdaru. 

«Enne, kui arutada, kuhu Elurikkuse Erakond poliitmaastikul paigutuvad ja mida võiksid valimistel teha, tuleb selgeks saada, kes nad on ja mille eest seisavad – piltlikult öeldes, kas me debateerime kala, roomaja, linnu või loomaga,» lisas Valdaru. «Selleks oleks vaja teada inimesi, kes nende ridades osalevad ja programmilisi seisukohti. Praegu pole neist ühegi suhtes piisavat selgust ja seega on ka raske neid hinnata.»

Korb: ei saa aru, millist tühimikku soovitakse täita

Mihhail Korb.
Mihhail Korb. Foto: Riigikogu

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korbi sõnul on «võimaliku uue erakonna elurikkust ja -jõudu keeruline kommenteerida», sest avalikkusele on sellest ühendusest teada vaid mõned nimed, kelle soov on poliitikas kaasa lüüa.

Sellega seotud inimeste ja erakonna nime järgi otsustades võiks Elurikkuse Erakond pakkuda konkurentsi rohelistele, arvas Korb ning lisas, et samuti võivad Talvikut ja tema meeskonda toetada Vabaerakonnas pettunud ja need, kes pole suuremate erakondade seast omale meelepärast seni leidnud.

«Poliitilist ambitsiooni ei soovi ma kellelgi maha lüüa, kuid erakonna loomine ja tööka organisatsiooni hoidmine on väga raske töö – seitse päeva nädalas hommikust õhtuni. Elu on näidanud, et tihtipeale see ei õnnestu ka mitte viiesaja liikmega ja päästerõngaks pole ka erakonnaks registreerimine,» vastas Korb küsimusele selle kohta, kui reaalseks ta uue erakonna tekkimist peab. 

«Erakonna loomisel peab olema tugev motivatsioon ja arusaam, et midagi on Eesti ühiskonnas vajaka. Osalt jääb tekkivate erakondade loojate motivatsioon mulle arusaamatuks. Samuti seegi, mis täpsemalt on see tühimik, mida poliitilisel maastikul soovitakse täita.»

Vakra: nad oleks sotsidele tugev liitlane

Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

«Eks valimiste eel aktiveerub ikka neid, kes tunnevad, et tahavad poliitikas varasemast rohkem kaasa rääkida. Niisamuti leidub alati neid, kes on oma senistes võitluskaaslastes pettunud või on oma ilmavaadet muutnud,» sõnas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Rainer Vakra.

«Mulle meeldib, et Eesti on vaba demokraatlik riik, iga inimene võib siin kasvõi igal aastal teha uue erakonna – seda muidugi juhul, kui ta leiab endale pool tuhat mõttekaaslast, suudab vormistada põhikirja ja selle registreerida,» lisas Vakra. 

Vakra lisas, et Talvikust ja tema meeskonnast võiks sotsidele saada tugev liitlane keskkkonnaalastes küsimuses. 

Helme: sellest asja ei saa

Mart Helme
Mart Helme Foto: TAIRO LUTTER / EESTI MEEDIA/SCANPIX

«Kui arvestada seda, et Talvik oli mitu aastat Vabaerakonna esimees ja juhtis erakonna allavett, ei usu ma, et tema järgmise poliitilise projektiga läheb paremini,» kostis Eesti Konservatiivse Erakonna esimees Mart Helme. «Talvik püüab taas kokku klopsida erakonda, mis ei oleks erakond ja teha poliitikat, kartes silti «poliitikud.»

Helme hinnangul ei ole Elurikkuse Erakonnal poliitika tegemiseks vajalikke ideid, mis rahvast kõnetaks. «Samuti on vaja toimivat organisatsiooni, mille ehitamine nõuab esiteks süsteemsust, mida Talvikul ei ole, teiseks aega, mida Talvikul ei ole, ja kolmandaks paraku ka raha, mida neil samuti kuuldavasti ei ole,» lisas Helme. 

Helme sõnul suurendab tema skepsist ka see, et nišierakond Eestimaa Rohelised, kelle sarnaseks Elurikkuse Erakond saada tahab, on juba olemas.

«Ennustan, et kui Talviku seltskond, Eestimaa Rohelised ja Vabaerakond peaksid valimistele minema eraldi nimekirjadega, jäävad nad kõik parlamendi ukse taha,» ütles Helme. 

Sibul: vaevalt siit erakond sünnib

Priit Sibul 
Priit Sibul Foto: Riigikogu

Isamaa peasekretär Priit Sibul ütles Postimehele, et päris uute ideede ja  inimeste poliitikasse tulek on igati teretulnud. «Eesti on nii väike riik, et kõigiga, kes on valmis selle ehitamisse panustama, peaks arvestama.»

Samas ütles Sibul, et Elurikkuse Erakonna näol on tegemist pigem jutumärkides uue poliitikaga. «Tulijad on ju aastaid poliitikas tegutsenud inimesed.»

Sibul heitis Talvikule ette, et too ei saanud Vabaerakonna juhtimisega hakkama ning tegutseb nüüd aktiivselt oma endise erakonna lammutamisega. Elurikkuse Erakonna asutamist peab Sibul ebatõenäoliseks. 

Sarnase käekirjaga on Sibula sõnul ka endine IRLi esimees Margus Tsahkna, kes proovib nüüd oma ideid ellu viia Eesti 200 nimelises liikumises. 

Herkel: loodan, et tekib sünergia

Andres Herkel. 
Andres Herkel. Foto: Joakim Klementi

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles, et tema juhitud partei tervitab poliitilise maastikule uusi tulijaid ning soovib neile jõudu.

«Just Vabaerakonna loomine 4 aastat tagasi tõestas, et uutel erakondadel on eesti poliitikas potentsiaali. Täna näeme, et vähemalt kaks erinevat poliitilist algatusrühma on nö vabaerakonda tegemas,» ütles Herkel. 

Kuna Elurikkuse Erakonna ja Vabaerakonna vaated on lähedased, siis loodab Herkel, et aasta lõpuks tekib sarnastel positsioonidel olevate poliitiliste jõudude vahel sisuline koostöö ja sünergia.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles