Elurikkuse Erakonna nimi teeb bioloogidele tuska (24)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kõljalg
Urmas Kõljalg Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Bioloogidele pole meeltmööda, kuidas Talvik ja tema mõttekaaslased otsustasid oma partei nimetada, sest Elurikkuse nime kannab ka Eesti looduse andmed ühte kohta koondav portaal. 

Paar nädalat tagasi kogunes riigikogu liikme ja endise Vabaerakonna esimehe Artur Talviku eestvedamisel mitu ühiskonnategelast kavatsusega luua uus erakond. Eelmise nädala lõpuks lepiti kokku partei programmis ning nimetati uus poliitiline liikumine Elurikkuse Erakonnaks. 

«Me tahame hoida seda elurikkust, mis Eestis on, tagada elurikkust maapiirkondades nii inimeste seas kui ka teiste liikide seas, kellega me seda maad jagame,» selgitas nimevaliku tagamaid Kanal 2 tänases saates «Hommik!» loodava erakonna liige, ökoloog ja Tallinna Ülikooli teadlane Mihkel Kangur. 

Samas ei ole loodav erakond esimene ettevõtmine, kus sõna «elurikkus» kasutusele on võetud. Sama nime kannab kümme aastat tagasi loodud andmeportaal, mis koondab ühte kohta Eestis esindatud liikide infot. Portaali eElurikkus juhib Tartu Ülikool, kuid selle taga on ka teised suuremad Eesti ülikoolid ning keskkonnaministeeriumi allasutused. 

Andmebaasi eElurikkus koduleht
Andmebaasi eElurikkus koduleht Foto: Ekraanitõmmis

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg ütles Postimehele, et nad ei soovi konflikti otsima hakata ja kedagi keelata, kuid loodavad, et Talvik ning tema mõttekaaslased ei nimeta oma erakonda sõnaga, mis seni on kitsalt kuulunud rohelise bioloogia valdkonda. 

«Sel sõnal on selge sisu ja tähendus. Vaevalt see erakond tahab end kutsuda bioloogilise mitmekesisuse erakonnaks,» ütles Kõljalg ning lisas, et esmalt tundus plaanitava erakonna nimi talle isegi intellektuaalselt lõbus. 

Pärast kolleegidega arutlemist jõuti aga ühisele järeldusele, et ilmselt võtab erakond sõna kasutusele siiski teises tähenduses, kuid see seab bioloogiaga tegelevad inimesed raskesse olukorda. 

«Näiteks niipea, kui läheme Elurikkuse portaali särgiga välja, hakatakse meid selle parteiga seostama,» tõi ülikooli loodusmuuseumi juht näite. 

Kõljalg nentis, et sõna «elurikkus» kasutamist ei saa kellelegi pahaks panna, kuid avaldas lootust, et parteid moodustavad inimesed mõtlevad selle üle järele. «Seal erakonnas on rohelise ilmavaate esindajaid päris palju. Nad võtavad rohelise bioloogia valdkonnast ühe termini ja annavad sellele hoopis teise sisu ja muudavad selle kümme aastat kasutusel olnud termini tähendust. Üks hetk on seda senisel kujul väga raske kasutada,» rääkis Kõljalg. 

Sõna «elurikkus» võttis sajandi algul bioloogilise mitmekesisuse eestikeelse vastena kasutusele Mikk Sarv. 

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles