Marko Mihkelson liitub Reformierakonnaga (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu väliskomisjoni esimees, endine Isamaa ja Res Publica (IRL) liige Marko Mihkelson liitus Reformierakonnaga ja kandideerib selle ridades ka riigikogu valimistel Harju- ja Raplamaal.

Mihkelsoni sõnul tuleb eelolevatel valimistel Eestil teha oluline otsus, kas toetada avatud mõtlemist ja edumeelsust ning lõigata kasu globaalsest arengust või olla hirmul, vihased ja endassetõmbunud. «Maailma tundva ja vabadust hindava inimesega valin ma esimese tee ning see on ka põhjus, miks võtsin vastu Kaja Kallase kutse ja liitusin Reformierakonnaga.»

Reformierakonna esimees Kallas ütles, et Mihkelson on kahtluseta Eesti üks tugevamaid välis-ja kaitsepoliitika eksperte ning omab erakordselt häid suhteid paljude Eesti liitlasriikide võtmeotsustajatega.    

Mihkelson tunnistas Kuku raadiole antud intervjuus, et oli enne lõpliku otsuse avalikustamist suhelnud sisuliselt kõigi Eesti poliitiliste jõududega, räägiti nii võimalikust ühisosast kui ka nimekirjaga liitumisest. 

«Ma olen põhimõtetele truuks jääv inimene ja valik Reformierakonna kasuks tulenes väga selgelt sellest arusaamast, mis mul poliitikas on aastaid olnud,» selgitas Mihkelson. «Oma vaadete, põhimõtete järgi näen, et Reformierakond on see, millele saan kasulik olla,» lias ta.  

Mihkelsoni sõnul sai idee Reformierakonnaga liituda küpseks selle suve viimastel nädalatel. «Ma ei ole kunagi poliitikas olnud ja poliitikasse tulnud, et täita üht või teist positsiooni,» vastas Mihkelson küsimusele tema võimaliku mahahääletamise kohta riigikogu väliskomisjoni esimehe kohtalt. 

Ehkki Mihkelsonil ei ole vastavalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusele võimalik praegu Reformierakonna fraktsiooniga enam liituda, plaanib ta fraktsiooni töös osaleda. «Olles liitundu erakonnaga võtan loomulikult laiema vastutuse erakonna elluviidava poliitika eest,» märkis Mihkelson. 

Küsimusele, kas Mihkelson saab Harju- ja Raplamaal kandideerides erakonna esimehe Kaja Kallasest järgmise koha, vastas riigikogulane järgmiselt: «See, milline positsioon on peale esinumbri, otsustab erakond.»

Mihkelsoni sõnul on tema fookuseks Eesti poliitika. «Ma näen enda kasutegurit kindlasti Eesti poliitikas. Aga ma töötan esimeses järgus selle nimel, et saavutada riigikogu valimistel võimalikult hea tulemus,» vastas Mihkelson küsimusele, kas pikemas perspektiivis oleks tema eesmärgiks Euroopa Parlamenti saata. 

Mihkelson ei välistanud ka ministriportfelli. «Ma ei ole poliitikas selle pärast, et täita ühte või teist positsiooni. Eks need korduvad tagasivalimised on näidanud, et mul on toetajaid, kes usuvad minusse. Kui see annab mandaadi ja valitsus moodustatakse viisil, kus on võimalik täita positsioone, siis loomulikult ma olen seleks valmis.»

«Ma kindlasti annan oma panuse, et Reformierakond võidaks valimised,» ütles ta. 

Teemadest soovib Mihkelson jätkata välis-, kaitse- ja julgeolekupoliitikaga. 

Kuula täispikka intervjuud: 

Mihkelson on olnud ajalehe Postimees peatoimetaja ja Balti Venemaa Uurimise Keskuse juht. Alates 2003. aastast on ta olnud riigikogu liige. Ta on Eesti NATO Ühingu nõukogu esimees ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse nõukogu liige, samuti kaitseliidu liige ja reservohvitser. 

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles