Ansip teeks haldusreformi asemel kokkulepped

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haldusreformist viimase 1500 aasta jooksul.
Haldusreformist viimase 1500 aasta jooksul. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Peaminister Andrus Ansip rääkis Vikerraadio saates «Reporteritund», et omavalitsusi ei pea hakkama liitma, vaid nendega tuleb kokku leppida, mis ülesandeid nad täita suudavad.

«Ideaalis kohalikud omavalitsused ja keskvõim lepivad kokku, mis mahus neile [kohalikele omavalitsustele – toim.] ülesandeid antakse ja mis mahus neile selleks tulubaasi antakse. Kui see kokkulepe sõlmitud, siis parlament läbi seaduse otsustab, missugused on kohalike omavalitsuste ülesanded, siis on juba nende täitmine absoluutselt kohustuslik,» rõhutas Ansip.

Ansip rõhutas korduvalt, et ei pea õigeks läheneda omavalitsustele teenusekeskselt, pidades palju olulisemaks kohalikku demokraatiat: «Teenuseid võib osutada riik, võib osutada kohalik omavalitsus, ka erasektor – riigi tellimusel näiteks – see ei ole kohaliku demokraatia aspektist primaarne.»

Välja käidud idees küsida haldusreformi kohta rahva arvamust referendumil on Ansipi sõnul tugev ihalus vägeva teerulli-juhi järele ega pole näha demokraati: «Ruhnu ja Kihnu inimestel on õigus otsustada, kuidas nad oma vallas elu korraldavad, ei ole nii, et meie siit Tallinnast ütleme, kuidas nad seda teevad,» rääkis peaminister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles