Riigikogulane: kas töötu- ja haigekassa nimevahetuse esialgne summa oli kuritegelikult õhku täis? (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Ladõnskaja ebameeldiv filmikogemus: elutarkusi jagava tsitaadi omanikuks oli väljamõeldud tegelane
Viktoria Ladõnskaja ebameeldiv filmikogemus: elutarkusi jagava tsitaadi omanikuks oli väljamõeldud tegelane Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Koalitsioonierakonna esindaja, riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa) tõstatas mitu kriitilist küsimust selle kohta, et töötukassa ja haigekassa nimevahetusele kuluks esialgse 865 000 euro asemel 350 000 eurot. «Kuidas on võimalik, et summa läks ülevaatamise käigus poole miljoni euro võrra väiksemaks? Kas alguses oli see siis kuritegelikult õhku täis?» uurib parlamendisaadik. 

Augusti keskel andsid peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) ning tervise- ja tööminister Riina Sikkut (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) rohelise tule haigekassa ja töötukassa nimetuse muutmisel. Ehkki esialgu räägiti, et nimevahetuseks võib kuluda kuni 865 000 eurot, kinnitati, et kulusid on võimalik vähendada 350 000 eurole. 

«Kuidas on võimalik, et summa läks ülevaatamise käigus poole miljoni euro võrra väiksemaks? Kas alguses oli see siis kuritegelikult õhku täis?» uuris koalitsioonierakonna esindaja, riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa) sotsiaalmeedias. 

«Juhul kui see summa nii palju väiksemaks muutus, siis äkki reaalne maksumus on hoopis see esimene ja praegu tehakse algust ja hiljem nõutakse ülejäänud raha kuna «alustasime juba ja pooleli jätta ei saa» ning kokku tuleb ikka esialgne summa?» 

«Kui paljud eksperdid ning ka erakondade esindajad riigikogus nõustuvad, et haigekassa tegevus vajab üldiselt üle vaatamist, siis kas praegu on õige alustada siltide vahetamisega?» uuris ta. 

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut Foto: Eero Vabamägi

«Haigekassa ja töötukassa ülesanded ning töö sisu on juba muutunud ning avaliku kuvandi muutumine on selle protsessi loomulik osa,» sõnas tervise- ja tööminister Riina Sikkut vastuseks parlamendisaadiku kolmandale küsimusele. «Tulevikku vaadates on selge, et töötukassa ja haigekassa rõhuasetus ei saa olla ainult töötusel ja haigustel,» lisas minister. «Soovin, et töötukassa toetaks kogu inimese tööelu vältel karjääri kavandamist ja oskuste täiendamist. Niisamuti, et haigekassa tegeleks ka meie tervise hoidmise ja taastamisega. See väljendub ka haigekassa tegevuste ringi laienemises,» sõnas Sikkut. 

Tervise- ja tööminister jättis esimesele ja teisele küsimusele vastamise haigekassa ja töötukassa juhtidele.

Augusti keskel andsid peaminister Jüri Ratas ning tervise- ja tööminister Riina Sikkut rohelise tule haigekassa ja töötukassa nimetuse muutmisel. Vahetuse maksumus on umbes 350 000 eurot ning see kaetakse asutuste tegevuskuludest. Haigekassa ja töötukassa soovivad tuleval aastal muuta oma nimed tervisekassaks ja töökassaks. 

Haigekassa juht Rain Laane ja töötukassa juht Meelis Paavel kinnitasid siis, et nimevahetusega seotud kulusid on võimalik vähendada – kokku kuluks nimevahetusele varem kavandatud 865 000 asemel 350 000 eurot.

  • Loe lisaks:

Ratas ja Sikkut andsid 350 000 eurosele nimevahetusele rohelise tule

Rain Laane: 200 000 eurot oli meie esmane kiire hinnang

Rain Laane
Rain Laane Foto: Konstantin Sednev/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

«200 000 eurot oli meie esmane kiire hinnang, mille tegime nimevahetusega seotud eelnõu jaoks,» selgitas haigekassa juhatuse esimees Rain Laane haigekassa nimevahetuseks plaanitud esialgselt prognoositud summat. Tema kinnitusel kulub praeguse arvestuse järgi haigekassa nimevahetuseks 48 880 eurot. «Vahepeal on lukku saanud varem planeeritud igapäevatööga seotud hanked, mistõttu meil on nimevahetusele kuluvast summast parem ülevaade,» lisas Laane. 

«Loobusime osadest tegevutest nagu näiteks uue nime teavituskampaania, seda on meil meedia aidanud väga aktiivselt teha,» märkis Laane. Samuti ei vahetata kohe välja trükitud materjale, vaid kasutatakse ja jagatakse varasema kujundusega materjale nende lõppemiseni ning alles seejärel trükitakse neid uue sümboolikaga. 

Praeguse arvestuse järgi kulub haigekassa nimevahetuseks 48 880 eurot.

Laane toonitas, et nimemuutuse põhjus peitub haigekassa töö sisulises muutuses. «Me ei ole ainult haiguste ravimist rahastav asutus. Haigekassa on suunanud üha enam raha ennetusse, mille eelarve kasvas aastaga üle 30% ja see jätkub ka edaspidi,» lisas ta. Kasvava numbri taga on vähi sõeluuringud, koolitervishoid, laste ja nende emade terviseuuringud, krooniliste haiguste jälgimine, tervisekeskused, mitmed Tervise Arengu Instituudi teenused. «Ehk keskendume Haigekassas üha enam sellele, kuidas inimesed püsiksid kauem hea tervise juures, tunneksid end hästi ning vajaksid arstide abi vähem.»

Meelis Paavel: leidsime odavamad lahendused 

Meelis Paavel.
Meelis Paavel. Foto: Dmitri Kotjuh/JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

«Kulu, mis seaduseelnõusse seletuskirja sai, oli esialgne kiirprognoos, nagu me ka varasemalt ütlesime,» sõnas töötukassa juht Meelis Paavel.

Suurem osa kulust on töötukassa nime kandva büroode inventari (klienditeenindusbüroode sildid, teeninduslauad jne) väljavahetamise kulu.

«Konsulteerisime spetsialistidega ja leidsime odavamad lahendused, mis annavad üsna suure kokkuhoiu,» lisas Paavel. Näiteks otsustati mitte välja vahetada 28 kliendibüroo infotahvleid, vaid katta need uue nimega kleebistega. Sarnaselt haigekassale plaanib ka töötukassa jagada vana nimetusega jagada esmalt laiali vana nimega teavitusmaterjalid ja uued tellida alles siis, kui vanad otsas.

Nimevahetuse peamiseks põhjuseks on viimastel aastatel töötukassale lisandunud uusi tegevusi: karjäärinõusamine töötavatele inimestele, «Tööta ja õpi!» enesetäiendusvõimalus, tööandjate toetamine töötajate leidmisel, töövõime hindamine, vähenenud töövõimega inimeste abistamine. 

Tuleva aasta algusest luuakse töötukassa juurde karjäärikeskus, mis ühendab senise Innove Rajaleidja keskuste poolt pakutava karjäärinõustamise- ja info teenuste süsteemi töötukassa senise karjääriteenuste süsteemiga. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles