Peeter Ernits pärib kaitseministrilt aru: kes neist 14 riigikogu liikmest on mõjuagendid? (16)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Riigikogu keskerakonna fraktsiooni liige Peeter Ernits jõudis enda analüüsi põhjal järeldusele, et poliitikutest mõjuagendid, kellest rääkis välisluureameti peadirektor Mikk Marran, saavad olla vaid 14 riigikogu liiget ja valitsuse endine liige Martin Repinski.

Ernits esitas täna kaitseminister Jüri Luigele arupärimise, milles palus vastust, kes 14 riigikogu liikmest on mõjuagendid.

«Hiljuti, 24. juulil 2018, avaldas Eesti Päevaleht teile alluva välisluureameti peadirektori Mikk Marrani ettekande kus on sõnaselgelt öeldud, et «me oleme tuvastanud poliitikute, ajakirjanike, diplomaatide ja äritegelaste võrgustiku, kes on Vene mõjuagendid ja teevad seda, mida Kreml käsib. Poliitikud, kes mõne aasta eest olid kohaliku poliitika ääremail, on nüüd parlamenti või valitsusse jõudnud ja me näeme selgelt, et need inimesed ajavad seal Vene agendat,» seisab arupärimises. 

Ernitsa sõnul vastavad Marrani ettekandes toodud kriteeriumidele 14 riigikogu liiget: Toomas Jürgenstein, Helmut Hallemaa, Mart Helme, Martin Helme, Siret Kotka, Igor Kravtshenko, Tarmo Kruusimäe, Jaak Madisson, Evi Paasmäe, Tanel Talve, Arno Sild, Märt Sults, Erki Savisaar ja Hardi Volmer.

Valitsuse liikmetest vastab Ernitsa sõnul väliluureameti juhi toodud kriteeriumidele vaid lühikest aega põllumajandusministri ametit pidanud Martin Repinski.

Ernitsa arutluskäik on ära toodud tema arupärimise tekstis, mille Postimees avaldab täismahus:

Hiljuti, 24. juulil 2018, avaldas Eesti Päevaleht teile alluva välisluureameti peadirektori Mikk Marrani ettekande kus on sõnaselgelt öeldud, et «me oleme tuvastanud poliitikute, ajakirjanike, diplomaatide ja äritegelaste võrgustiku, kes on Vene mõjuagendid ja teevad seda, mida Kreml käsib. Poliitikud, kes mõne aasta eest olid kohaliku poliitika ääremail, on nüüd parlamenti või valitsusse jõudnud ja me näeme selgelt, et need inimesed ajavad seal Vene agendat.»

2015. aastal ja hiljem on tulnud esmakordselt parlamenti järgmised kohaliku omavalitsuse volikogude saadikud: Olga Ivanova, Jaanus Karilaid, Toomas Paur, Helmut Hallemaa, Märt Sults, Tanel Talve, Erki Savisaar, Tiit Terik, Marko Šorin, Dmitri Dimitrijev, Karin Tammemägi, Toomas Vitsut, Toomas Väinaste, Anneli Ott, Toomas Jürgenstein, Hardi Volmer, Mihhail Korb, Martin Repinski, Siret Kotka, Tarmo Tamm, Evi Paasmäe, Igor Kravtšenko, Tarmo Kruusimäe, Jaak Madisson, Mart Helme, Martin Helme, Henn Põlluaas ja Arno Sild.

KOV lihtliikmed, kelle kohta võib öelda «kohaliku poliitika ääremail» olid neist Toomas Jürgenstein, Helmut Hallemaa, Mart Helme, Martin Helme, Siret Kotka, Igor Kravtšenko,  Tarmo Kruusimäe, Jaak Madisson, Evi Paasmäe, Tanel Talve, Arno Sild, Märt Sults, Erki Savisaar ja Hardi Volmer. Ülejäänud - näiteks Mihhail Korb Tallinna Kesklinna ja Olga Ivanova Lasnamäe vanem, Henn Põlluaas Saue linnapea, Jaanus Karilaid Haapsalu volikogu esimees jne. olid erinevate KOV juhid.

Valitsusse jõudnud inimestest, kes «mõne aasta eest olid kohaliku poliitika ääremail», jääb sõelale vaid Illuka vallavolikogusse kandideerinud Martin Repinski. Minister Tarmo Tamm oli varem Põlva linnapea, minister Mihhail Korb aga Tallinna Kesklinna vanem.

Seega peaks välisluureameti peadirektori väitel olema Vene mõjuagendid, kellesse Venemaa on panustanud ja kes täidavad Kremli käske:

Riigikogus Toomas Jürgenstein, Helmut Hallemaa, Mart Helme, Martin Helme, Siret Kotka, Igor Kravtšenko, Tarmo Kruusimäe, Jaak Madisson, Evi Paasmäe, Tanel Talve, Arno Sild, Märt Sults, Erki Savisaar ja Hardi Volmer.

Vabariigi Valitsuses Martin Repinski.

Härra kaitseminister, eelnevaga seoses on Teile järgmised küsimused:

1. Kas Välisluureameti peadirektori väide, et tema ametkond on tuvastanud «poliitikute (…) võrgustiku kes on Vene mõjuagendid ja teevad seda mida Kreml käsib, kellesse Venemaa on palju panustanud ja me näeme selgelt, et need inimesed ajavad Riigikogus ja valitsuses Vene agendat» vastab tõele?

2. Kes järgmistest Riigikogu liikmetest: Toomas Jürgenstein, Helmut Hallemaa, Mart Helme, Martin Helme, Siret Kotka, Igor Kravtšenko, Tarmo Kruusimäe, Jaak Madisson, Evi Paasmäe, Tanel Talve, Arno Sild, Märt Sults, Erki Savisaar ja  Hardi Volmer on Vene mõjuagendid, kes teevad seda mida Kreml käsib?

3. Kas Vabariigi Valitsuses on olnud Vene mõjuagendiks Martin Repinski?

4. Mida olete kaitseministrina teinud Vabariigi Valitsuses ja Riigikogus olevate Vene mõjuagentide tegevuse lõpetamiseks ?

5. Kui teile alluva välisluureameti peadirektori väited ei vasta tõele, siis kas olete kaalunud võimalust luurejuht kõrgete riigiametnike alusetu laimamise eest ametist vabastada?

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles