Riigikogu võttis menetlusse isikuandmete kaitse seaduse eelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogu juhatus otsustas võta menetlusse kokku 13 eelnõu, sealhulgas ka isikuandmete kaitse seaduse eelnõu.

Riigikogu juhatus otsustas võtta menetlusse valitsuse algatatud isikuandmete kaitse seaduse eelnõu. Tänavu 25. maist hakkas isikuandmete kaitse õigust reguleerima otsekohalduv Euroopa Liidu (EL) vastav määrus füüsiliste isikute kaitse kohta isikuandmete töötlemisel ja selliste andmete vaba liikumise kohta. See tingib ka vajaduse praegu kehtiv riigisisene regulatsioon üle vaadata.

Seni on isikuandmete kaitse õiguse küsimusi reguleerinud üldseadusena isikuandmete kaitse seadus, millega on üle võetud EL-i varasem direktiiv, mis aga tunnistati 25. maist kehtetuks.

Kuigi üldmääruse puhul on tegemist EL-i otsekohalduva õigusaktiga, on teatud küsimustes jäetud liikmesriikidele kaalutlusõigus riigisiseselt täpsustada, kehtestada ja säilitada üldmääruses sätestatud isikuandmete töötlemisega seotud küsimusi.

Uus isikuandmete kaitse seadus loob üldised raamid isikuandmete töötlemisele. Samuti võetakse seadusega üle EL-i direktiiv, mis käsitleb füüsiliste isikute kaitset seoses pädevates asutustes isikuandmete töötlemisega süütegude tõkestamise, uurimise, avastamise ja nende eest vastutusele võtmise või kriminaalkaristuste täitmisele pööramise eesmärgil ning selliste andmete vaba liikumist ning millega tunnistatakse kehtetuks nõukogu raamotsus õiguskaitseasutuste direktiivi kohta. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Ka võttis riigikogu menetlusse Vabaerakonna algatatud riigikogu liikme staatuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega soovitakse vähendada riigikogu liikmete mandaadist vabatahtliku loobumise kompensatsiooni kolme kuu ametipalgalt ühe kuu palgale, mida makstakse juhul kui saadik on töötanud riigikogus vähemalt kaks aastat. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Valitsuse algatatud raudteeseaduse muutmise seaduse eelnõu põhieesmärk on üle võtta EL-i direktiiv, millega sätestatakse ja täpsustatakse nõudeid, et tagada raudteeinfrastruktuuri-ettevõtjate sõltumatus ja läbilaskevõime taotlejate mittediskrimineeriv kohtlemine ja tõhus konkurents. Lisaks täpsustatakse reguleeriva asutuse õigusi järelevalve teostamisel.

Ka võttis riigikogu juhatus menetlusse valitsuse algatatud avaliku teabe seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis võtab üle EL-i avaliku sektori asutuste veebisaitide ja mobiilirakenduste ligipääsetavuse direktiiv. Direktiivi eesmärk on muuta inimeste, sealhulgas puudega inimeste jaoks avaliku sektori asutuste veebilehed, e-teenused ja mobiilirakendused paremini tajutavaks, mõistetavaks ja töökindlaks. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Eesti ja Poola vahelise investeeringute vastastikuse soodustamise ja kaitse lepingu muutmise ja lõpetamise kokkuleppe ratifitseerimise seaduse eelnõu näeb ette lepingu lõpetamise, et tagada Euroopa Liidu õigusaktidest tulenevalt kõikide EL-i liikmesriikide investorite võrdne kohtlemine.

Euroopa Liidu liikmesriikidest on Eestil investeeringute kaitse lepingud sõlmitud Austria, Hispaania, Hollandi, Kreeka, Leedu, Läti, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome ja Ühendkuningriigiga. Varem on Eesti lõpetanud sarnased lepingud Itaalia, Tšehhi ja Taaniga. Juhtivkomisjoniks määrati väliskomisjon.

Valitsuse algatatud politsei ja piirivalve seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu korrastab broneeringuinfo edastamise ja töötlemisega seonduvaid sätteid, viimaks seadused vastavusse EL-i vastava direktiiviga. Juhtivkomisjoniks määrati õiguskomisjon.

Valitsuse algatatud käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu sätestab käibemaksuseaduses vautšeritega seotud tehingute maksukäsitlus ja lihtsustatakse impordi käibemaksu käibedeklaratsioonil deklareerimise korda ning elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse käibe maksustamise korda. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Samuti võttis riigikogu juhatus menetlusse valitsuse algatatud maksukorralduse seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, mis muudab maksumenetluse sujuvamaks ja lahendab praktikas tõusetunud probleeme. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Valitsuse algatatud looduskaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu näeb ette uus rahvuspargi - Alutaguse rahvuspargi - loomise Ida-Eesti tüüpiliste ja haruldaste soo-, metsa- ja rannikumaastike ning pärandkultuuri kaitseks. Juhtivkomisjoniks määrati keskkonnakomisjon.

Ka otsustas riigikogu juhatus võtta menetlusse valitsuse algatatud piiriülese õhusaaste kauglevi 1979. aasta konventsiooni hapestumise, eutrofeerumise ja troposfääriosooni vähendamise protokolliga ühinemise ja protokolli 2012. aasta muudatuste heakskiitmise seaduse eelnõu. Juhtivkomisjoniks määrati keskkonnakomisjon.

Valitsuse algatatud ebaausa konkurentsi takistamise ja ärisaladuse kaitse seaduse eelnõu eraldab kõlvatu konkurentsi regulatsiooni konkurentsiseadusest, kuhu see süstemaatiliselt ei sobi, korrigeerib keeleliselt kõlvatu konkurentsi terminit selliselt, et see ühtiks selle ingliskeelse vastega ning võtab Eesti õigusesse üle EL-i ärisaladuse kaitse vastava direktiivi. Juhtivkomisjoniks määrati majanduskomisjon.

Valitsuse algatatud vangistusseaduse muutmise seaduse eelnõu näeb ette võimaldada kinnipeetavatele selleks kohandatud arvutites ning vanglateenistuse järelevalve all ligipääs riigikogu ja õiguskantsleri veebilehele. Muudatus on tingitud Euroopa Inimõiguste Kohtu otsusest Romeo Kalda kohtuasjas Eesti riigi vastu, millega tuvastati inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artikli 10 rikkumine, kuna kinnipeetavale ei tagatud ligipääsu Riigikogu veebilehele, õiguskantsleri veebilehele ja Euroopa Nõukogu Tallinna Infotalituse veebilehele.

Muudatustega tagatakse kinnipeetavatele juurdepääs riigikogu veebilehele ja õiguskantsleri veebilehele. Samas on keelatud juurdepääs veebilehe osale, mis võimaldab kinnipeetaval elektroonilist suhtlemist. Lisaks muudetakse vanglas hädaolukorra lahendamist puudutavaid sätteid ning vanglateenistuse pädevust vangla julgeolekut ja korda ohustava sündmuse lahendamisel. Juhtivkomisjoniks määrati õiguskomisjon.

Valitsuse 22. augustil algatatud geneetiliselt muundatud organismide keskkonda viimise seaduse ja taimekaitseseaduse muutmise seaduse eelnõu näeb ette loobuda geneetiliselt loomisest. Samuti on eelnõu järgi vajalik geneetiliselt muundatud kultuuri kasvatajal saada edaspidi kokkulepe oma põllukultuuri kasvatamiseks lähedal asuvate mesinikega. Juhtivkomisjoniks määrati maaelukomisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles