Riigikogu valimistel kandideeriv Tarand: ma pole kellegagi midagi kokku leppinud (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI 21DEC17.
Pildil Indrek Tarand.
tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA
TALLINN, EESTI 21DEC17. Pildil Indrek Tarand. tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand kinnitas täna, et osaleb riigikogu valimistel. ERRi otsesaates «Otse uudistemajast» vihjas ta, et eelistab pigem mõne traditsioonilise erakonna nimekirja. 

«Mina ei ole selline inimene, kes käiks endale kinostuudiotes või teatrites rolli küsimas. Küll aga olen ma selline inimene, keda on kasvatud selliselt, et kui keegi võõras või tuttav tuleb ja tahab rääkida mingist oma mõttest või probleemist, siis mina kuulan empaatiliselt,» ütles Tarand Kuku raadios. 

Tarand tunnistas, et valimiste eel on tema vastu huvi tundnud kõik suuremad erakonnad, kuid kindlat kokkulepet kellegagi sõlmitud ei ole. «Ei ole ma midagi siduvat kellegagi kokku leppinud,» märkis ta.

Kuula täispikka intervjuud:

ERRile antud intervjuus tunnistas ta, et ehkki ükski erakond pole siiamaani tema südant võitnud, on talle seni kõige meeldivamad olnud nii Isamaa kui ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond. 

«Ei saa salata, et olen väga salaja pöialt hoidnud Isamaaliidule, kes on ainuke antisovetlik ja okupatsioonivastane erakond.» Samas on eelpool nimetatud liikumises toimunud Tarandi sõnul kohati «imelik poliitika». 

«Teiselt poolt on Eesti poliitikas väga suur roll Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal,» tõi Tarand välja teise eelistuse. 

Tarand, keda varasemalt on seostatud Vabaerakonnaga, tunnistas, et viimasel ajal erakonnas toimunu on tema arusaama muutnud. «Kui parasjagu on pereheitmise aeg ja kui kogu energia läheb siseelu korraldamisele, siis ei ole kerge.»

Tarandi sõnul oleks just kahe esimehekandidaadiga erakonna sisevalimised esindanud vabaerakondlikkust. «Mina ei osanud seda, mis Vabaerakonnas juhtuma hakkab, maikuus ette näha. Aga ma ei olnud väga kursis erakonna siseeluga,» tunnistas Tarand.

«Artur Talvik on tore inimene, kuid kas ta antud hetkel ajab õiget asja, sellest pole ma aru saanud,» märkis Tarand. «Iga filmistsenaarium filmiks ei saa,» märkis eurosaadik. 

Erakonnastumisest teatanud poliitilist liikumist Eesti 200 vaatab Tarand enda sõnul väga suure küsimärgina. «Selmet kevadel selgitada, et lähme võimu juurde, ütlesid nad, et seda nad ei taha. Nüüd poole jõesängi sees ümber mõelda – võib-olla oleks targem lähtekaldale tagasi minna,» kommenteeris Tarand. 

«Ka EKRE on omamoodi vajalik,» märkis Tarand. 

Mai lõpus ütles Tarand ERRi uudisteportaalile antud intervjuus, et ehkki lähenevate riigikogu valimiste eel pole erakonnastumine olnud eesmärk, oleks Vabaerakond tema jaoks loogiline valik. 

Riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil 2019. Paar kuud pärast seda, 23.–26. mail 2019 valitakse Euroopa Parlamenti. Ühtegi erakonda Tarand ei kuulu. Europarlamendis liitus ta Roheliste fraktsiooniga.

Möödunud Euroopa Parlamendi valimistel 2014. aastal osutus Tarand üksikkandidaadina valituks, kogudes 43 390 häält ehk 13,2 protsenti Eestis antud häältest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles