Erakonnad nõuavad selgitusi: miks saab Ardo Ojasalu Vabaerakonnalt 5000 eurot kuus? (7)

Merilin Mändveer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Ojasalu.
Ardo Ojasalu. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eile selgus, et Vabaerakond toetab 5000 euroga kuus MTÜ Korruptsiooniradarit, mille juhatuse liige on ühtlasi Erakondade Järelevalve Komisjoni juht Ardo Ojasalu. Ojasalult oodatakse raha osas selgitusi.

Reformierakonna peasekretäri Kert Valdaru sõnul peab Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni esimees Ardo Ojasalu Vabaerakonnalt saadud raha tausta täpsemalt selgitama.

«ERJK ja selle esimehe tegutsemine peab näima ja olemagi puhtam, kui prillikivi. On selge, et praegu on see kuvand saanud kannatada. Seega ootab avalikkus Ardo Ojasalult Vabaerakonnalt saadud raha tausta kohta täpsemaid selgitusi,» märkis Valdaru ning lisas, et
Ojasalu on seni tegutsenud Reformierakonna hinnangul kohusetundlikult, ta on küsinud kõigilt erakondadelt nõudlike küsimusi, mis ongi tema töö.

Valdaru sõnul tuleks tulevikus sarnaste olukordade vältimiseks leppida kokku selgemad reeglid ERJK liikmete teistest allikates saadavate tasude osas. Aus oleks, kui ERJK liikmeteks oleksid inimesed, kes ei saa töötasu või muud sissetulekut erakondadega seotud ametikohtadelt, ütles Valdaru.

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder pidas kahetsusväärseks olukorda, kus Vabaerakond on sisuliselt ostnud endale lisaks komisjoni liikme koha. «Komisjon, mis koosneb erakonna liikmetest, kes kontrollivad iseenda konkurente, ei saa mingil juhul olla täiesti erapooletu. Täna näeme, et komisjoni on võimalik ka enda kasuks ja poliitilistel eesmärkidel tööle rakendada,» tõdes Mölder, kelle hinnangul peaks erakondade rahastamise üle tehtav järelevalve kuuluma näiteks Riigikontrolli pädevusse.

Mölder lisas, et Ojasalu on Vabaerakonna toetatava MTÜ Korruptsiooniradari ja ERJK juhina korduvalt näidanud nende rollide kattuvust, kirjutades Vabaerakonna poliitilise retoorikaga sobivaid arvamusartikleid või jagades sama erakonna suunisel tiitleid, millel oma ametikoha tõttu on enam kaalu. «ERJK peaks tõsiselt uurima hoopis rahastust Korruptsiooniradarile ja kas ning mil moel on komisjoni esimehe tööd mõjutatud. Uurimatagi on aga selge, et selline teguviis pole läbipaistev ega kooskõlas heade tavadega.».

Ta lisas, et kuigi Ojasalu saab tagasi kutsuda erakond, mille esindaja ta komisjonis on, tuleks ka mehel endal antud olukorras teha samm tagasi. «Loodetavasti mõistab Ojasalu, et komisjoni juhina jätkamine ei ole mingil juhul võimalik ning teisedki erakonnad näitavad, et eelistavad sõltumatut järelevalvet,» lõpetas Mölder.

«Kui vabariigi korruptsioonivalvur nr 1 Ojasalu ise ei mõista, et avalikkuses üles kerkinud kahtlustuste puhul ei ole tema jätkamine ERJK esimehena kuidagi võimalik, siis võiks sotsidel olla nii palju oidu, et oma esindaja komisjonist tagasi kutsuda. Sest paratamatult hakkab see lisaks Vabaerakonnale määrima ka nende nägu,» lisas keskerakondlasest Tallinna linnapea Taavi Aas. 

«Läbipaistvuse etaloniks olla võiva korruradari kodulehelt on näha, et mingit erilist tegevust pole selle asutamisest saadik toimunud. Vaid läinud aasta mais Tallinnas Linnahalli katusel toimunud konverents «Edgar läinud, pidu jätkub», kus otsustatigi korruradari loomine, ja kaks videoklippi, kus ühes küsitud inimestelt, mida tallinlased teavad Edgar Savisaare korruptsioonisüüdistusest ja teises, mida teavad korruptsioonist Tallinnas venekeelsed linlased. Ja see on kõik,» märkis Aas. 

Sotside peasekretär Kalvi Kõva ütles ERRile, et erakond võib kaaluda uue esindaja nimetamist erakondade rahastamise järelevalve komisjoni. «Me ei välista, et me esitame sinna oma liikme. Eks me seda siin lähiajal arutame. Ardo Ojasalu ei ole meie erakonna liige enam ja loomulikult on meil õigus enda erakonna esindaja sinna esitada ja seda me kaalume.»

Rainer Vakra sõnul on Ojasalu teinud head tööd korruptsioonivastases võitluses ja olnud tubliks veduriks erakondade rahastamise järelevalve komisjonis. «Aga nüüd on mees astunud selgelt ise ämbrisse. Saades ühe erakonna käest selle eest raha, ei jää sotsiaaldemokraatidel, kelle esindaja ta seal on, teist võimalust, kui ta sealt kiiremas korras tagasi kutsuda. Igatahes järgmises juhatuses panen selle punkti kindlasti lauale. Absurdne, et seda peab normaalseks eelkõige Vabaerakond kui ka kahjuks Ardo ise. Asi peab aus nii näima kui ka olema,» sõnas Vakra.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles