Baruto on parteide seas kõrges hinnas: meest kutsuvad liituma kõik suuremad erakonnad (17)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson, sportlasenimega Baruto.
Kaido Höövelson, sportlasenimega Baruto. Foto: Joakim Klementi

Endine sumomaadleja Kaido Höövelson kaalub järgmisel kevadel riigikogusse kandideerimist, kuid ei ole veel otsustanud, kas seda teha ja millise erakonna nimekirjas. Asumine Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogusse keskerakondlase Urmas Lahe asemele viitaks justkui tema kaldumisele Keskerakonna poole, kuid osapooled seda ei kinnita.

Sumomaadlejana Baruto nime all tuntud Höövelson ütles Postimehele, et temaga on liitumisest rääkimas nii paljude erakondade esindajaid, et tal on endal järg käest läinud, kui paljudega ta sel teemal rääkinud on. Höövelsoni sõnul on Eestis ka erakondi, mille maailmavaade talle ei meeldi ja millega ühinemine on tema jaoks välistatud. Kellest jutt käib, jätab ta enda teada.

Kas kõik parlamendierakonnad on juba võimaliku liitumise teemal teile jutul käinud?

Mul on vahepeal isegi segamini käinud. Ma arvan küll, et kõik.

Praegu mõtlete ja valite, millise erakonna pakkumine kõige parem on?

Loomulikult, ma ei torma. Aeg annab aru, eks ole, mille üle mõelda ja vaagida.

Kas mõne erakonna pakkumise võtate ikka vastu või kaalute üldse, kas poliitikasse minna?

Ma olen alles kolm kuud Eestis tagasi olnud. Võtame rahulikult, midagi ei välista. Peab eluoluga kohanema ja rahulikult mõtlema, et kas on minust abi ja kui on, siis millist abi.

Kas mõne erakonna pakkumine tundub parem, kui teise oma?

Asi ei ole üldse pakkumises vaid ikkagi selles, millist Eestit nad tahavad järgneva nelja aasta jooksul mis suunas ja kuidas muuta, pigem on see minu jaoks tähtis.

Kas mõne erakonna maailmavaade on selline, et te välistate selle parteiga liitumise?

Jah, on. Millisest erakonnast või erakondadest jutt käib, selle ma jätan ma enda teada.

Sellel nädalal tuli uudis, et teist saab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse nõukogu liige. Teie asumisega EASi nõukogusse lahkub Keskerakonna liige Urmas Laht. Kas see ei viita, et olete liikumas Keskerakonna poole?

See oli lihtsalt pakkumine ja kui me rääkisime Aasia teemadel, siis nad arvasid, et just mina olen sobilik inimene, kuna nad tahavad Aasia teemat jõudsamalt edasi arendada. Ma ei näe küll siin mingit huvide konflikti. Ei ole kellelegi kätt ära andnud ja näppu ka mitte.

Kes teile tegi pakkumise tulla EASi?

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Korb: Höövelsoni asumisest EASi nõukogusse ei tasu teha kaugeleulatuvaid järeldusi

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb ütles Postimehele, et Kaido Höövelsoni asumisest EASi nõukogusse keskerakondlase Urmas Lahe asemele ei tasu teha kaugeleulatuvaid järeldusi ja sealt ei tasu kindlasti tõmmata seoseid, justkui oleks Höövelson liikumas Keskerakonna poole.

«Ma ei ütleks, et nõukogudes on mõned kohad on otse seotud erakondadega. Kaido Höövelson on inimene, kes on Aasia turgudega tuttav ja ma arvan, et tema teadmised on kindlasti EASi meeskonnale kasuks,» lausus ta.

Korbi sõnul on Kaido Höövelson kindlasti lugupeetud inimene ja väga suur tegija spordis ja avalikkuses. «Ma arvan, et ta kaunistaks iga erakonna meeskonda ja kindlasti on tema jaoks Keskerakonna uks avatud. See on suur rõõm, kui selline inimene tahab ühiskonna protsessides kaasa lüüa. Millise meeskonnaga ta ühineb, see on juba tema otsustada. Ütlen veel, et Keskerakonna uks on tema jaoks avatud,» ütles Korb.

Ta tunnistas, et sellest võimalusest on Höövelsoniga räägitud, kuid ta ei tahaks öelda, et Keskerakond talle midagi pakkus, kuna sellel sõnal on halb maik.

«Sõna «pakkumine» sisaldab tehingu vormi. Kui inimesed tahavad ühiskonna kaasa lüüa, siis selle üle arutatakse. Kindlasti ei olnud mingist pakkumisest juttu ei olnud. Ta on teretulnud ja kui ta otsustab erakonnaga liituda, siis on meil selle üle ainult hea meel,» ütles Korb.

Ametlikult kinnitamata andmetel on Keskerakond pakkunud järgmisteks riigikogu valimisteks Höövelsonile Harjumaal kandideerides erakonna esimehe Jüri Ratase järel valimisnimekirjas teist kohta. Mihhail Korb seda infot ei kinnitanud.

«Kui Höövelson peaks otsustama meiega ühineda, siis saab ta kindlasti öelda, millises piirkonnas ta soovib kaasa lüüa. Ma tean, et talle on südamelähedane Lääne-Virumaa. Aga kui ta tahab kandideerida Harjumaal, siis on see võimalik,» ütles Korb.

Kuidas kujuneb EASi nõukogu koosseis?

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse pressiesindaja Egert Puhm selgitas, et nõukogu koosseisu kujunemise põhimõtted on kirjas EASi põhikirjas ja koosseisu üle otsustab asutaja ehk majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

EASi põhikirjas seisab, et nõukogul on 3-7 liiget. Nõukogu liikmete konkreetse arvu määrab asutaja, lähtudes sihtasutuse eesmärkidest, varade mahust ja majanduslikust olukorrast nii, et oleks tagatud nõukogu ülesannete efektiivne täitmine sihtasutuse tegevuse kavandamisel, korraldamisel ja juhatuse tegevuse üle järelevalve teostamisel. Nõukogu liikme määrab ametisse ja kutsub tagasi asutaja. Nõukogu liikme volituste tähtaeg on kolm aastat. Vähemalt ühe nõukogu liikme valib asutaja rahandusministri ettepanekul. Asutajal on õigus nõukogu liige tagasi kutsuda igal ajal olenemata põhjustest.

Välja kujunenud tava järgi on nõukogudes nii ettevõtjaid, ametnikke, kui ka poliitilisi liikmeid. Pärast Keskerakonda kuuluva Urmas Lahe asendamist Kaido Höövelsoniga jääb EASi nõukogusse üks erakonda kuuluv liige – sotsiaaldemokraat Anto Liivat. Lisaks kuuluvad EASi nõukogusse Erki Mölder, Viljar Lubi, Kaia Sarnet, Markus Nisula ja Kristel Voltenberg.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles