Yana Toom kahtlustuse saanud keskerakondlastest: on selge, et vabatahtlikult keegi volikogust ei lahku (25)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosaadik Yana Toom.
Eurosaadik Yana Toom. Foto: Erik Prozes

Keskerakonna juhatus otsustas reedel, et korruptsioonikahtlustuse saanud kaheksa erakonna liiget peavad Narva linnavolikogust lahkuma. Seni pole ükski kahtlustuse saanud linnavolinik nõudmist täitnud ning tõenäoliselt vabatahtlikult keegi volikogust ei lahku, leiab Keskerakonna Narva piirkonna juht Yana Toom.

Homme läheb Yana Toom, kes lisaks Narva piirkonna juhtimisele kuulub ka Keskerakonna juhatusse, Narva sealsete erakonnakaaslastega kompromissi otsima ning tunnistab, et on keerulises olukorras. «Ma saan aru, et inimesed on väga ärevil. Emotsioonid on laes ja selles olukorras tuleb olla hästi ettevaatlik ja hästi konstruktiivne,» selgitab ta. 

- Keskerakonna juhatus otsustas, et korruptsioonikahtlustuse saanud Narva piirkonna keskerakondlased ei saa jätkata volikogu liikmetena. Ometi pole tänaseni kuulda, et nad oleks tagasi astunud. Teie kui Keskerakonna Narva piirkonna juht ning Keskerakonna juhatuse liige palun selgitage, miks see nii on?

Ma jään praegu vastuse võlgu. Meil on alles homme piirkonna juhatuse koosolek, kus asju arutame. Me tegelikult leppisimegi kokku nii reedel, et supp on liiga kuum, praegu keegi mingit teravat liigutust ei tee. Juhatuses arutame, kuidas me edasi lähme.

- Ehk siis Keskerakonna juhatuse otsust tõlgendati nii, et see ei ole kohe täitmiseks, vaid seda hakatakse kolmapäeval alles arutama?

Ilmselt keegi võis ju tagasi astuda nendel päevil. Aga ma ise ei näe mingit võimalust, et see nii läheb. Kes see vabatahtlikult ära läheb, olgem ausad?

- Te mõtlete enne kolmapäeva?

Me kolmapäeval arutame olukorda. Minu jaoks on väga selge, et vabatahtlikult keegi volikogust ei lahku. Mul on ka enda perest eeskuju olemas. Teatavasti kui Tallinna linnavolinik Margarita Tšernogorova (Yana Toomi ema – toim.) hääletas volikogu istungil selle poolt, et Yana Toom oleks kinnitatud abilinnapeana, esitati talle kahtlustus korruptsioonis. Ta käis kohtus kaks aastat ja kümme kuud. Ta võitis riigikohtus. Aga kui ta oleks sel päeval kahtlustuse tõttu ära läinud, siis tema sõnum mulle oli, et «ju siis ma oleks poliitiline laip». Sellest loogikast ma saan aru.

«Ma saan aru narvakatest ja ma saan aru ka erakonna juhatusest.» 

Seega olete Narva piirkonnas korruptsioonikahtlustusega inimesi julgustanud pigem volikogus jätkama?

Ma ei julgusta kedagi jätkama, ma räägin puht inimlikult. Ma räägin sellest, mis on inimese reaktsioon. Kahtlustus ei ole süüdistus. Ma saan aru narvakatest ja ma saan aru ka erakonna juhatusest. Olen siin selles mõttes vahepeal, olen praegu vahendaja rollis, sest kõige hullem stsenaarium on see, et me lähmegi lõplikult riidu Narva piirkonnaga. Mina olen praegu see inimene, kes üritab leida mõistlikku kompromissi.

- See on teile päris keeruline olukord: ühelt poolt juhatuse väga selge otsus ja põhimõte, et inimesed peaks tagasi astuma, aga…

...vaadake, praegu tagasi astumine ei ole tehtav kasvõi sellel põhjusel, et 20. augustil peab olema valitud uus linnavolikogu esimees ja kui osa seltskonnast läheb minema, võtab see mingi aja. Volikogu istung on ülehomme. Tuleb ikka ära valida volikogu esimees, keegi ei taha oma linnale poliitilist kriisi.

- Üks variant on, et Narva linnavolikogu liikmed pakuvad välja kompromissi, näiteks jääda ametisse kuni ametliku süüdistuse saamiseni või mingi muu variandi. Kuidas te hindate, kas Keskerakonna juhatus on valmis kompromissi kaaluma?

Mina ei tea, kas juhatus on valmis seda kompromissi kaaluma või ei ole. Aga mina leian, et minu ülesanne – moraalne vähemalt – on antud juhul kuidagi see kompromiss ikkagi leida. Ma ei tea, kas see on tehtav, aga selle nimel ma pingutan.

- Mida te kompromissi all mõtete?

Kui ma hakkan seda praegu meedias arutama, kahandan oma läbirääkimiste ruumi. Ma väga vabandan. Esimene samm on, et volikogu esimees peab olema süüdistusest või kahtlustusest vaba. See inimene ei pea tulema nende ringist, kes saab kahtlustuse.

- Seal on veel inimesi, praegu ei saa ainult esimehest rääkida.

Mina üritan elada praegu selles olukorras, et üks päev korraga ja esimene ülesanne on valida ära volikogu esimees, muidu läheb kogu seltskond laiali.

- Tunnistate, et praegu olete keerulises olukorras?

Olen jah, see vastab tõele. Ma hea meelega oleks praegu Brüsseli osakonna juht.

Keskerakonna põhikirja punkt 14.3 ütleb, et omavalitsuse volikogu Keskerakonna fraktsioon juhindub oma tegevuses erakonna põhikirjast ja programmist ning kongressi, erakonna volikogu, erakonna juhatuse, erakonna piirkonna juhatuse ja erakonna osakonna juhatuse otsustest.

- Kas sellises olukorras võib öelda, et teie kui erakonna juhatuse liikme jõud ei käi üle Narva piirkonna fraktsiooni inimestest? Kui tuleb konkreetne otsus juhatusest, on teil praegu arutamise ja kompromisside otsimise aeg.

Seda võib ju näha tegudest: otsus on vastu võetud reedel, tänase päevaga kõik on paigas. Ja ma ütlen veel kord: ma saan inimestest aru. Inimlikult on see väga arusaadav. Nüüd on küsimus, mis piirini me siin põikpäiselt üksteisega võitleme. Kas lähmegi niimoodi sõtta edasi või üritamegi leida mingi mõistliku lahenduse. Selleks peab ka Narva inimesed ära kuulama, mida keegi pole teinud peale minu.

«Nad rikkusid seadust, aga nad ei saanud sellest isiklikku kasu.»

Ma tahaks, et oleks väga selge: kahtlemata mõistan korruptsiooni hukka. Ja ükski inimene, kes on korruptsioonis süüdi mõistetud, ei tohi jätkata poliitikas. See on väga selge. Aga antud juhul seda ei ole veel juhtunud. Nad rikkusid seadust, aga nad ei saanud sellest isiklikku kasu.

- Siiski: kui erakonna esimees, peaminister on nõudnud  seda, et nad tagasi astuks, miks nad ei ole teinud seda?

Seda peate nende käest küsima. Mina inimlikult saan sellest aru. Kui ma üritan panna ennast nende kohale – mida pole õnneks kunagi juhtunud ja vist ei juhtu ka, sest korruptsiooniga mul pole kunagi mingit seost olnud – igaljuhul ma ei tea, mida ma teeks.

- Uudised, et Narva keskerakondlased ei ole Jüri Ratase nõudmist järginud, mõjuvad tema ja erakonna juhatuse autoriteedile. Mida see juhatuse nõudmine üldse tähendab?

Siin annab ju alati astuda jõulisemaid samme, aga me ei ole ka mingi sõjaväeline organisatsioon, et kõik jookseb kindrali käsu peale. See pole Jüri otsus, see on ikkagi juhatuse otsus. Mis – tõsi küll – polnud konsensuslik, see tuli hääletusega, aga sellegi poolest on otsus vastu võetud. Otsust tuleb austada, see on selge. Olukord on väga keeruline.

- Tõenäoliselt kui oleks konsensuslik otsus, oleks ka nõudmise täitmine kiirem?

Ma ei teagi. Kui see otsus oleks tulnud konsensuslikult, siis kujutan ette, et see oleks olnud leebem. Aga läks nii, nagu läks.

- Kuidas teie hääletasite?

Meil oli salajane hääletus ja ma lubasin, et ma sellest ei räägi, kuidas ma hääletasin. Aga see on vist selge.

8. augustil avalikustati, et kaitsepolitseiamet kahtlustab Narva linnavolikogu liikmeid korruptsioonis. Kahtlustuste kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikmed ennast taandanud hääletamisest volikogu istungitel, kui otsustati nendega seotud äriühingute suhtes Narva linna omandis oleva vara tasuta võõrandamise või äriühingu finantseerimise küsimusi.

Kahtlustuse said näiteks volikogu keskfraktsiooni esimees ja AS Narva Vesi juht Aleksei Voronov ning Narva linnavolikogu esimehe asetäitja ning Narva noortekeskuse direktori asetäitja Larissa Olenina. Lisaks fraktsiooni liikmed Ilja Fjodorov, Sergei Lvov, Aleksei Mägi, Tatjana Stolfat, Jelena Pahhomova ja Jelizaveta Tšertova.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles