Reformierakonna valimislubadus: alkoaktsiis alla ja kõigile 500 eurot maksuvaba tulu (43)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna esimees Kaja Kallas, taustal EKRE juht Mart Helme.
Reformierakonna esimees Kaja Kallas, taustal EKRE juht Mart Helme. Foto: Joakim Klementi /Postimees

Eile kogunenud Reformierakonna juhatus otsustas, et märtsis toimuvatel Riigikogu valimistel küsitakse mandaati tänase valitsuse loodud maksukaose lõpetamisele ja ollakse vastu uute maksude kehtestamisele.

«Reformierakonna plaan on kehtestada lihtne ja õiglane maksusüsteem, kus igal inimesel on kasutada 500 eurot tulumaksuvaba miinimumi ning pärast seda kehtib astmeteta tulumaks,» teatas erakonna esimees Kaja Kallas. Ta lisas, et see on oluline samm tööjõumaksude alandamiseks ja jätaks aastas inimestele kätte suurusjärgus 200 miljonit eurot.

Kallase sõnul lubab Reformierakonna valimisprogramm vähendada ka aktsiisimakse nii, et maksuraha ei läheks Eestist välja. Alkoholiaktsiisi määr tuleb valimisplatvormi järgi viia 2017. aasta jaanuari tasemele.

«Kui kaks aastat tagasi muretses maksude pärast ainult 10 protsenti inimestest, siis täna on nende pärast mure 28 protsenti inimestest. Tundub, et valitsus tahab teha Eestist Läti, kus varimajandus kasvab ning inimesed riiki ei usalda,» märkis Kallas.

Kallase sõnul tuli Keskerakonna valitsus tuli võimule, lubades kehtestada kuus uut maksu, millest enamik jäi, õnneks, kehtestamata. «Meie tahame pärast valitsuse vigade parandamist kuulutada välja maksurahu. Inimesed ja ettevõtjad ei pea kartma, et igal aastal tehakse maksusüsteem rabistades ringi. See tähendab ka, et Reformierakond on vastu teistele uutele maksudele ja ettevõtete tulumaksu taaskehtestamisele,» lisas Kaja Kallas.

Simson: kaalume kütuseaktsiisi langetamist

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni sõnul on Reformierakonna maksurahu lubadus tühine valimislubadus, mis reaalsuses midagi ei tähenda. Tema sõnul tuleks Reformierakonnal lubada, et nad ei plaani samal ajal tõsta teisi makse, näiteks käibemaksu ja kütuseaktsiisi.

«Reformierakond räägib alkoholiaktsiisi määra langetamisest 2017. aasta tasemele, kuid unustab mugavalt ära kütuseaktsiisi. Tuletan meelde, et kui tänane valitsus oleks jätkanud Reformierakonna plaaniga, oleks diiselkütuse hind täna selgelt kõrgem. Planeeritud diisli aktsiisitõusu tühistamine oli aga teadupärast uue valitsuse üks esimesi samme,» rääkis majandus- ja taristuminister Kadri Simson.

Simsoni sõnul on olukorras, kus kütuse hind on maailmaturul kasvamas, ääretult tähtis üle vaadata just kehtivad kütuseaktsiisid ning vajadusel neid ka langetada. Samal ajal soovib Keskerakond langetada ka elektri hind. «Kütuse ja energia hind on küsimused, mis puudutavad kõiki,» märkis ta.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles