Eri keelerühmade poliitilised eelistused püsivad samad (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom (keskel)
Yana Toom (keskel) Foto: Sander Ilvest

Eestikeelsed kodanikud toetavad kõige rohkem Reformierakonda, venekeelsetest pooldab aga üle kahe kolmandiku Keskerakonda, selgub BNS-i ja Postimehe tellimusel uuringufirma Kantar Emor juuli lõpus läbi viidud küsitlusest.

Reformierakonda toetas juuli viimasel täisnädalal läbi viidud küsitluse kohaselt 34,5 protsenti eestikeelsetest, suuruselt teise toetusega eestlaste seas oli Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 26,2 protsendiga. Kolmanda toetusega oli eestikeelsete kodanike hulgas Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 12,9 protsendiga, kuid sotsidele on väga lähedale jõudnud Keskerakond, mida toetas 12,8 protsenti eestikeelsetest vastajatest.

Isamaad, endise nimega Isamaa ja Res Publica Liit eelistas 6,5 protsenti vastanud eestikeelsetest. Kuuenda toetusega oli juulis eestikeelsete kodanike hulgas Vabaerakond 3,5 protsendiga, seitsmes Erakond Eestimaa Rohelised 3,2 protsendiga.

Venekeelsete kodanike seas oli Keskerakonna toetus juulis 69,3 protsenti, teisel kohal on sotsiaaldemokraadid 12,7 protsendiga, kolmanda toetusega on Reformierakond, mida juunis toetas 9,5 protsenti venekeelsetest kodanikest. EKRE-t pooldas 3,8 protsenti venekeelsetest vastajatest, rohelisi 1,8 protsenti, Rahva Ühtsuse Erakonda 1,4 protsenti ja Vabaerakond 1,2 protsenti. Isamaa toetus muust rahvusest kodanike hulgas oli 0 protsenti.

Üldarvestuse pooldas Reformierakonda 29,6 protsenti, Keskerakonda 23,8, EKRE-t 21,8, SDE-d 12,8, Isamaad 5,3, Vabaerakonda 3 ja rohelisi 2,9 protsenti vastanutest. Eesti Isesiesvuspartei toetus oli 0,5 protsenti, Rahva Ühtsuse Erakonnal 0,2 protsenti.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Juulis oli "ei oska öelda" osakaal 26,5 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±2,9 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 24.-30. juulini veebiintervjuude meetodiga 997 kodanikku vanuses 18-84 aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles