Ansipi uusaastasoov: ei ühtegi hinnatõusu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaseme hinnatõus.
Eluaseme hinnatõus. Foto: Lennart Rikk

Peaminister Andrus Ansip käis tänasel valitsuse pressikonverentsil välja mõtte, et nii avalik kui erasektor võiks seista selle eest, et järgmisel aastal Eestis hinnad ei tõuseks.


Ta alustas jutuga sellest, et finantskriisis maailmas kasvab usaldamatus väikeste rahvusvaluutade nagu Eesti krooni suhtes. Ansipi väitel on näha, et usaldamatus taoliste valuutade vastu ehitab müüre Euroopa Liidu liikmesriikide vahele, ja see mõjutab Eesti konkurentsivõimet.

«Eestis on tööjõu maksumus endiselt neli korda pisem kui Rootsis, Soomes, Taanis, Saksamaal. Kui Saksamaa või Soome ettevõtjad hakkavad mõtlema, kuhu oma ettevõtet üle kolida, siis võib takistuseks saada just usaldamatus väikese rahvusvaluuta vastu.»

Seetõttu peaks Ansipi sõnul väga pingutama, et aastast 2011 liituda euroga.

«Kõigepealt peaksime elama järgmisel aastal nii, et mitte ühtegi täna mitte kokkulepitud hinnatõusu järgmisel aastal ei tuleks,» ütles peaminister, märkides, et ta ei näe ühtki põhjust, miks peaksid hinnad järgmisel aastal tõusma.

«Energia ja toiduainete hinnad on maailmaturul langenud. Tööpuudus hakkab kasvama. Tohutut survet palgatõusuks ei ole. Järelikult ei peaks tõusma ka administratiivselt reguleeritavad hinnad.»

Kui hinnad ei tõuseks, siis oleks Eestil võimalik Ansipi väitel põhimõtteliselt täita Maastrichti inflatsioonikriteerium juba järgmise aasta lõpuks.

«See tähendaks kaljukindlalt seda, et me suudaksime liituda eurotsooniga 1. jaanuarist 2011.»

Ansip väitis, et see eesmärk ja saadav kasu on taolist pingutust väärt. «Kõik eraettevõtjad, riigile kuuluvad äriühingud, valitsus - kõik me peaksime pingutama järgmisel aastal selle nimel, et hinnad enam Eestis ei tõuseks ja inflatsioon alaneks otsustavalt sellisel määral, et me suudaksime Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täita järgmise aasta lõpuks.»

«No see on uue aasta soov, mis peab tulema uuel aastal. Aga ei ühtegi hinnatõusu 2009. aastal on selle soovi nimi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles