IRL: uue hooga alanud debatt viib reformi elluviimisele lähemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann
Annely Akkermann Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikontrolöri kriitikat võetakse tõsiselt ning suur osa ettepanekutest viiakse ellu, kinnitas IRLi fraktsiooni ja riigieelarve kontrolli komisjoni liige Annely Akkermann. Ta uskus, et uue hooga alanud debatt haldusreformi üle viib meid ka selle teostamisele lähemale.

«Riigikontrolör Mihkel Oviir tõdeb ka ise, et paari kolme aasta jooksul viiakse ligi 50 – 60 protsenti auditite ettepanekutest ellu, finantsauditite puhul isegi kolmveerand või rohkem. Minu arvates näitab nii suur elluviimise protsent, et riigikontrolöri arvamused on kaalukad ja riigi institutsioonid võtavad ettepanekute ellurakendamist väga tõsiselt,» leidis Akkermann.

Tema sõnul polegi riigikontrolli ülesanne valitsuse ja poliitikute kordaminekute kiitmine, vaid puudujääkide konstruktiivne kritiseerimine. «Muidugi eksisteerib valdkondi, kus riigikogu ei ole suutnud leida piisavalt üksmeelt, kuid see käib parlamentaarse riigikorra juurde.»

Akkermann uskus, et suurem osa Oviiri ettepanekutest viiakse varem või hiljem ellu. «Tihti viiakse auditi käigus tehtud märkused ellu juba enne, kui audit ise valmis saab. Näiteks riigikogu riigieelarve kontrollikomisjoni koosolekul toimuvatel auditite aruteludel teatavad ministeeriumide esindajad tihti, et auditis väljatoodud puudused on juba kõrvaldatud. See näitab, et ministeeriumide tasandil suhtutakse riigikontrolli seisukohtadesse täie tõsidusega,» sõnas ta.

Mis puutub haldusreformi, siis ei ole see tegemata IRLi süül, märkis Akkermann. «IRLi esimees Mart Laar ütles enne selle aasta märtsis toimunud valimisi, et andke meile 100 päevaks 51 häält ja me teema haldusreformi ära. IRL toetab haldusreformi jõulist läbi viimist. Samas on koalitsiooni toimimisloogika, et tehakse neid asju, milles on saavutatud konsensus. Reformierakond hetkel jõulist haldusreformi ei toeta,» tõdes ta.

«Olen kindel, et kohalike omavalitsuste võimekuse indeksi koostajad osaühingust Geomedia, õiguskantsler Indrek Teder ja riigikontrolör Mihkel Oviir ei ole asjata juhtinud tähelepanu haldusreformi hädavajalikkusele. Arvan, et haldusreformi osas uue hooga alanud sisuline debatt viib meid lähemale reformi teostamisele,» märkis Akkermann.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles