Pihl nimetas kohtumaterjalidele ligipääsu piiramist lühinägelikuks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiteenistuse tippjuhte ehk kantslereid, asekantslereid ja ametite ning inspektsioonide direktoreid häirib nende töökorralduses kõige enam otsustusprotsesside paindumatus ja aeglus.
Riigiteenistuse tippjuhte ehk kantslereid, asekantslereid ja ametite ning inspektsioonide direktoreid häirib nende töökorralduses kõige enam otsustusprotsesside paindumatus ja aeglus. Foto: SCANPIX

Siseminister Jüri Pihl nimetas lühinägelikuks riigiprokuratuuri ettepanekut piirata kohtumaterjalide kättesaadavust võimalikult kitsale ringile.

Pihl ütles, et kohtumaterjalide meediasse lekkimine on kahetsusväärne, kuid selle vastu võitlemisel on kaks teed.

«Üks valik on piirata nende kättesaadavust sellele ringile, kes need kätte saavad ehk advokaadid ja kohtud, mis minu meelest on lühinägelik ja võib-olla mitte väga ratsionaalne tee,» rääkis Pihl valitsuse pressikonverentsil.

«Teine võimalus on panna elektroonilised toimikud üles pärast seda, kui on süüdistused esitatud. Et kõigile oleks kättesaadav ja nähtav, mis tõendid ja asjad seal siis on.»

Pihl märkis ka, et kui materjalid ripuksid internetis, siis poleks vajadust neid publitseerida, kuid teisalt sisalduvad toimikutes isikuandmed ja muu tundlik materjal.

Minister leidis, et lõplik lahendus peaks jääma kahe alternatiivi vahepeale.

Pihl nimetas aga naiivseks arvamust, et praegustes oludes tundlikud toimikumaterjalid ajakirjandusse ei jõua.

«Kui kümnetele inimestele jagatakse välja toimikud väga sensitiivsete materjalidega, on naiivne loota, et see jääb ajakirjandusele välja tilkumata.»

Siseminister Pihl ei soovinud spekuleerida, kas materjalid lekivad prokuratuurist või kaitsjatelt ja lisas, et

Pihl keeldus spekuleerimast, kelle kaudu maadevahetuse süüasjas Rein Kilki puudutavad materjalid ajakirjandusse jõudsid, kuid tõi välja huvitava asjaolu, et tavaliselt ei leki välja kindlad tõendid, vaid info, mis heidab varju ühele poolele, tõendile või kriminaalasja objektiivsusele.

Prokuratuuri jäiga reaktsiooni üle üllatunud peaminister Andrus Ansip leidis samuti, et ei pea õigeks, kui kaitsjate õigust hakatakse piirama sellega, et kaitsjatel-advokaatidel muudetakse töö raskemaks. 

Riigiprokuratuur teatas eile, et soovib muuta kehtivat kriminaalmenetluse seadustiku sätet, mis näeb ette kaitsjatele kriminaaltoimiku koopia andmise, ning taastada varem kehtinud korra, mis lubas kaitsjal materjalidega tutvuda kohapeal.

Advokatuur aga leidis, et sellise põhimõtte rakendamine oleks vastuolus üldtunnustatud kaitseõiguse põhimõtetega ja rikuks kaitsealuse õigusi võistlevas kohtumenetluses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles