Peatsed valimised panevad parteipiletit vaatama

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna valimisplakat Rakvere bussijaama lähistel.
Keskerakonna valimisplakat Rakvere bussijaama lähistel. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lääne-Virumaa Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev ja Kadrina vallavanem Aivar Lankei on Keskerakonnast lahkunud ja nii mõnigi omavalitsusjuht kaalub seda.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev tõi Keskerakonnast lahkumise põhjuseks eriarvamused põlevkivi ja laiemalt kogu maapõuega seonduva temaatika küsimustes, kirjutab Virumaa Teataja.

Vassiljev vahetas omal ajal Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Keskerakonna vastu lootuses saada tuge just nende teemade käsitlemisel. «Erakond paraku ikkagi ei toetanud ja oli riigikogus põlevkivi arengukava vastuvõtmise poolt,» nentis ta nukralt.

Seda, kas ta kümne kuu pärast toimuvatel kohalikel valimistel kandideerida kavatseb, Vassiljev öelda ei osanud. «Eks aeg näitab, üks võimalus on mingi valimisliit moodustada,» lisas ta.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et tema ei kõlba ühegi erakonna liikmeks. «Ma ei ole erakonnainimene, erakond peab olema suur ja võimas, aga meie erakonnad on väikesed,» sõnas ta.

Lankei kinnitusel on ta kõikide erakondade sõber. «Ma armastan neid, iseasi, kas neist midagi kasu on,» sõnas Kadrina vallavanem. Lankei arvas, et ta on piisavalt koloriitne kuju, et järgmisel sügisel kohalikel valimistel kandideerida.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et liikmepiletit tal küll pole, aga Keskerakonna liige peaks ta siiski olema. «Kodanikuna on mul õigus erakonnast lahkuda ja valimiste kohta on veel vara öelda,» sõnas Uudeberg.

Kunda linnapea Allar Aron, kes samuti kuulub Keskerakonda, ütles, et kunagi ei oska öelda, mis elu toob. «Valimisteni on nii palju aega, pole veel jõudnud mõelda, mis tulevikus juhtub,» lausus Aron.

Rakvere linnapea Andres Jaadla, kes on olnud Reformierakonna liige, kohalikel valimistel kandideerinud aga valimisliidu Kodulinn Rakvere ja riigikogu valimistel roheliste nimekirjas, praegu ühtegi parteisse ei kuulu.

Jaadla ei eitanud, et kosilasi on tal käinud igasuguseid. «Kas tuleb uus ja parem või vana ja hea tagasi,» rääkis ta võimalikust ühinemisest mõne erakonnaga. Tema sõnul tuleb kohalikel valimistel kindlasti osaleda ja saavutada võim.

Ülejäänud Lääne-Virumaa omavalitsusjuhid on erakondliku kuuluvuse suhtes kindlatel seisukohtadel. Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ja Haljala vallavanem Jüri Sikkut ühtegi erakonda ei kuulu ega kavatse ka erakonda astuda. Sikkut oli kaljukindel, et tema valimistel ei kandideeri.

Veitsurs siiski väikese võimaluse kandideerimiseks jättis. «Valimised on kaugel, kõik sõltub Kunda ja Viru-Nigula ühinemisest ja veel paljudest muudest asjadest,» lausus ta.

Rahvaliitu kuuluvad vallavanemad - Andrus Blok Rakkest, Olev Liblikmann Väike-Maarjast ja Aarne Laas Laekverest olid kõik seda meelt, et ei kavatse mingil juhul erakonda vahetama hakata ja kandideerivad kindlasti järgmise aasta oktoobris kohalikel valimistel. «Ega erakonnavahetajad eriti hinnatud pole,» teadis Laas.

Ainuke reformierakondlasest vallavanem Priit Pramann on samuti oma erakonnavalikus kindel ja kavatseb sügisel Vihula vallavolikogusse kandideerida.

Tapa vallavanem Kuno Rooba kuulub Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ning kinnitas, et kosilasi ei oota.

Keskerakondlasest Rakvere vallavanem Aivar Aruja ütles pisut ebalevalt, et kui juba ühte erakonda on astutud, siis ei hakka ta olukorda muutma.

Samasse parteisse kuuluv Jüri Landberg ei näinud ka põhjust erakonnast lahkumiseks. «Kandideerin kindlasti, aga veel pole selge, kas Rakvere linnas või Rägavere vallas,» lausus Landberg, kes seni on pürginud Rakvere linnavolikogusse ja olnud keskerakonna kandidaat Rakvere linnapeaks.

Keskerakonda kuuluv Vinni vallavanem Toomas Väinastegi lubas oma parteile truuks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles