Riigikontroll tulistas Eesti haridusstrateegia auklikuks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti haridusstrateegia 2012-2020 päis.
Eesti haridusstrateegia 2012-2020 päis. Foto: Postimees.ee

Riigikontrolli hinnangul ei vasta kalli raha eest koostatud Eesti haridusstrateegia eelnõu ei sisult ega vormilt taolistele dokumentidele esitatavatele nõuetele.

«Riik peaks igasugu uurimusi ja analüüse tellima selge eesmärgiga,» kirjutab riigikontroll oma värskes aastaauditis.

«Haridusstrateegia eelnõuga on suur hulk hariduseksperte vaeva näinud kaks aastat, kuid selle dokumendi (õiguslik) staatus on ebaselge. See ei vasta ei sisuliselt ega vormiliselt vabariigi valitsuse määrusega kehtestatud strateegiliste arengukavade nõuetele.»

Näiteks heidab riigikontroll ette, et haridusstrateegia eelnõus pole pea üldse kajastatud ei täiskasvanuharidust ega kutseharidust.

«Lisaks sellele, et strateegia eelnõus pole käsitletud kõiki haridusastmeid, on ka strateegia sisu väga selektiivne ning selles on jäetud käsitlemata mitmeid haridussüsteemil ees seisvaid raskusi,» kirjutas riigikontroll.

«Nii näiteks pole strateegias juttu sellest, milline võiks olla Eesti tulevane koolivõrk. Samuti pole üldsegi käsitletud rahastamispõhimõtteid, kuid selge on, et ilma rahast ja üldisest korraldusest rääkimata on väga keeruline lahendada väljakutseid, mis seisavad Eesti haridussüsteemil ees,» seisab värskes dokumendis.

Selline haridusstrateegia ei aita riigikontrolli hinnangul haridusministeeriumi otsuste tegemisel oluliselt edasi.

Riigikontroll märgib ka, et haridusministeeriumil pole kava selle dokumendi alusel tegelikku strateegiat välja töötada.

Nad tõdevad, et kuigi sellele haridusstrateegia eelnõule pole ametlikku heakskiitu ei valitsuselt ega riigikogult, on ometi kavandatud laiaulatuslik haridusstrateegia tutvustamine avalikkusele.

Nii on projekti Elu5x osana kavas tutvustada valminud strateegiat konverentsidel ning piirkondlikel ümarlaudadel. Projekt läheb maksma 159 180 eurot ja raha selleks tuleb otse Euroopa Komisjonilt.

Haridusministeeriumi, MTÜ Eesti Haridusfoorumi ning SA Eesti Koostöö Kogu kolmikleppest sündinud ja juunis haridusministrile üle antud strateegia läks maksma 67 847 eurot, millest suurem osa maksti kinni eurofondidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles