Kellest võiks saada sotsiaaldemokraatide uus minister? (7)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo. PHOTO: Marko Saarm
Urve Palo. PHOTO: Marko Saarm Foto: Marko Saarm

Ametist lahkuvale ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrile Urve Palole tuleks peagi mantlipärija leida. Kellele aga usaldada pisut rohkem kui pooleks aastaks enne valimisi väärikas ministriportfell? Postimees pakub omalt poolt välja mõned nimed. 

Kõige loogilisem oleks sisetülis vaevlevale Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) otsida uut ministrit erakonnast väljaspoolt, nagu märkis tänases Postimehes üks ajakirjanikega suhelnud mõjukas sotsiaaldemokraat. 

Arvestades, et sotsid on viimasel ajal suutnud erakonna ridadesse tuua mitmeid tublisid oma ala tegijaid – riigikantselei nõuniku Riina Sikkuti tervise- ja tööministriks, endise välisministri Marina Kaljuranna ja näitleja Andrus Vaariku –, võiks siinkohal spekuleerida järgmiste oma ala tegijate nimedega:   

Linnar Viik – Eesti infotehnoloog ja e-visionäär, E-Riigi Akadeemia asutaja, Tiigrihüppe Sihtasutuse asutaja. Nõustanud ka näiteks Mart Laari infotehnoloogia ning teaduse- ja arendustegevuse küsimustes.

Linnar Viik
Linnar Viik Foto: Jaanus Lensment

Priit Alamäe – Nortali juht, liikumise Eesti200 üks algatajatest. 

Priit Alamäe.
Priit Alamäe. Foto: SANDER ILVEST / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Taavi Kotka – endine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler, töötanud Nortali juhatuse esimehena ning Eesti infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu presidendina. Kotka on pälvinud ka rahvusvahelist tähelepanu seoses e-residentsuse projekti juhtimisega. 

Taavi Kotka
Taavi Kotka Foto: Tairo Lutter

Jaan Pillesaar – rahvusvahelise tarkvarafirma Helmese asutaja ja juht.

Helmese juht Jaan Pillesaar. FOTO:
Helmese juht Jaan Pillesaar. FOTO: Foto: Aivar Pau

Karoli Hindriks – ettevõtja ning leiutaja, kes valiti esimese eestlasena NASA juures tegutsevasse Singularity Universitysse. 2016. aasta märtsis otsustasid USA ja Briti tippinvestorid anda tema asutatud tehnoloogiavaldkonna tööportaalile Jobbatical kaks miljonit USA dollarit. Hindriksil on kogemus poliitkas: 2001. aastal astus ta Res Publicasse (praegune Isamaa) ning lahkus erakonnast 2014. aastal. Ta on olnud Pärnu linnavolikogus, kus juhtis haridus- ja kultuurikomisjoni ning kandideerinud Euroopa Parlamenti. 

Karoli Hindriks.
Karoli Hindriks. Foto: Erakogu

Siim Sikkut – majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler. 

Siim Sikkut
Siim Sikkut Foto: Liis Treimann

Samas pole välistatud ka eeldus, et uus minister tuleb SDE riigikogu fraktsioonist, nagu märkis ettevõtja ja poliitikaanalüütik Ott Lumi. Näiteks: 

Tanel Talve – riigikogu liige, internetilehekülhje riigireform.ee üks algatajatest ja eestvedajatest. 

Tanel Talve
Tanel Talve Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Liisa Oviir – ministrikohalt riigikokku naasmisel peab Urve Palole koha loovutama Liisa Oviir. Juhtimiskogemus ning ka ministrivastutus ei ole Oviirile võõras: nimelt oli ta 14. septembrist 2015 kuni 23. novembrini 2016 ettevõtlusminister Taavi Rõivase teises valitsuses.

Liisa Oviir.
Liisa Oviir. Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS

​Kalvi Kõva – juhtinud riigikogus sotsiaaldemokraatide fraktsiooni.

Kalvi Kõva
Kalvi Kõva Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja / Scanpix

Urve Palo teatas eile, et astus ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri kohalt tagasi ja lahkus ka Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast. 

  • Loe lisaks: 

Urve Palo astub teist korda ministriametist tagasi ja lahkub erakonnast

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles