Video ja galerii: Urve Palo astub teist korda ministriametist tagasi ja lahkub erakonnast (32)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Urve Palo astus ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri kohalt tagasi ja lahkus ka Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE). 

Sotsiaalmeediasse tehtud postituses ütles Palo, et on kaalunud poliitikast lahkumist juba mõnda aega. «Kui ma 12 aastat tagasi tegin otsuse astuda sotside ridadesse, ei osanud ma arvata, et jään poliitikasse nõnda kauaks,» lisas ta. 

Palo sõnul ei sündinud see otsus tal kergekäeliselt. «Lahkun hea tundega. Oleme nii erakonna, riigikogu kui ministeeriumi kolleegidega teinud koos palju. Oleme töötanud inimsõbralikuma, avatuma Eesti eest. Seisnud paremate transpordi- ja internetiühenduste ning ausa konkurentsi eest. Aidanud riigi poolt kaasa meie ettevõtluse arengule üle Eesti. Ja ma olen kindel, et töö jätkub,» sõnas Palo.

«Ma olen tänaseks aru saanud, et poliitikasse tulek on palju lihtsam, kui sellest labürindist lahkumine,» põhjendas  Palo Postimehele antud intervjuus, miks ta astus enne erakonnast välja ja alles seejärel teavitas oma otsusest erakonna juhti Jevgeni Ossinovskit. Palo sõnul tunneb ta Ossinovskit väga hästi ja teadis, et kui ta oleks oma lahkumissooviga läinud tema jutule täna hommikul, siis oleks Ossinovski ta ümber veennud. «Ma oleks lasknud ennast ümber rääkida, see oli lihtsalt enesekaitse,» ütles Palo muiates. Ta lisas, et seda erakonnajuht ka teha proovis nende paaritunnise vestluse ajal. «Me saime mõlemad aru, et kuna see otsus on tehtud ka tegudes, siis sellist asja, et astun sisse-välja, ei ole võimalik teha.»

Palo kinnitas, et kaalus erakonnast lahkumist pikalt ning ei oleks saanud seda otsust pikalt edasi lükata. «Ma oleksin pidanud seda ütlema hiljemalt septembris, sest muidu poleks see olnud aus,» lisas ta.

Palo ütles «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, et märk tema taandumisest oli juba seegi, et ta ei kandideerinud mullu erakonna juhatusse ega aseesimeheks. 

Palo on riigikogus mandaadi lõpuni ja kevadel uuesti parlamenti ei kandideeri. Seoses Palo naasmisega riigikokku tuleb parlamendist lahkuda Liisa Oviiril. 

Äriregistri andmetel lahkus Palo erakonnast eile. 

Urve Palo lahkus sotsiaaldemokraatide ridadest.
Urve Palo lahkus sotsiaaldemokraatide ridadest. Foto: Kuvatõmmis äriregistrist

Sotsiaalmeediasse tehtud postituses sõnas SDE esimees Jevgeni Ossinovski, et nägi seitse aastat tagasi Paloga koos riigikogus tööle hakates, et tegemist on inimesega, kes on tulnud erasektorist poliitikasse mitte enda, vaid Eesti pärast.

Kell 16 ajakirjanikega kohtudes lisas Ossinovski, et Palo lahkumine tuli talle ja erakonnale üllatusena. 

«Hindan teda sotsiaaldemokraadina kui valitsuse liikmena kõrgelt,» sõnas Ossinovski ja lisas, et just Palo eestvedamisel hakkasid sotsid rääkima lastetoetuste tõstmisest, mis nüüd on teoks saanud. 

«Kuna tegemist on väga otsusekindla naisega, siis see otsus on läbikaalutud ja lõplik. See otsus teeb mind kurvaks, kuid ma pean seda austama Tegemist on sügavalt isikliku otsusega. Ta on mõelnud selle peale juba mõnda aega,» ütles Ossinovski. 

Otsuse tagamaad on Ossinovski sõnul sügavamad kui tüli SDEs. «Ei ole õige seda siduda teatud erimeelsustega, mis avalikuks on tulnud.»

Kuigi Ossinovski tõi erakonda Marina Kaljuranna, kellest saab sotside esinumber Harjumaal, kus seni on kandideerinud Palo, siis erakonnajuhi sõnul pole Palo lahkumine sellega seotud. 

Kaljurand ütles BNSile, et ta kindlasti ei ole huvitatud ei ministrikohale asumisest ega valitsusse minemisest. 

Ossinovski lisas, et erakonna esimehena tunneb ta vastutust, kui erakonna liige ministri kohalt lahkub. 

Sotsiaaldemokraatide pressiesindaja Andri Maimets lausus Postimehele, et erakonna esimees Jevgeni Ossinovski kuulis Urve Palo otsusest täna hommikul, kui nad omavahel kohtusid. Seejärel teavitati Palo otsusest ka peaminister Jüri Ratast. Enne teadeannet Facebookis saatis Palo sama teksti ka e-kirjatsi erakonnakaaslastele.

Jüri Ratas Postimehele: minule andis Palo otsusest teada varem

Jüri Ratas sõnas Postimehele, et sai Urve Palo lahkumisest teada telefoni teel. «Meil oli Urvega sellel teemal juttu, soovin jõudu, austan valikut, mul on kahju, et ta on sellise otsuse teinud, sest ta oli tubli ja võimekas minister.»

Ratas sõnas, et ta sai Palo lahkumisest teada enne tänast hommikut: „Meil oli siin juba varasemalt sel teemal vestlusi temaga.“

Ratas ei vastanud, kuidas ta jäi rahule sellega, et Palo teatas oma lahkumisest Facebooki teel enne veel kui ka näiteks Helir-Valdor Seeder. "Minule andis Urve Palo sellest teada varem," sõnas Ratas vaid. 

Ratas sõnas, et nüüd on kaks viisi, kuidas ministrikohta täita. Üks võimalus on teha erakorraline riigikogu istung, teine aga teha presidendile ettepanek, et kuni septembrini täidab üks valitsuseliige kaht portfelli. 

Ratas ei öelnud, millist võimalust ta eelistab.

«Valitsus kindlasti ei juhi seadusandliku võimu tööd,» ütles ta ning lisas, et see, millist võimalust eelistatakse sõltub konsultatsioonis riigikogu juhatusega.

Samas ei ole tema sõnul ka halb, kui see septembrisse jääb: «Kui see jääb ka septembri peale, siis see ei tähenda, et mingid teemad ja tegevused seisma jääks.»

Küsimusele, kuidas põhjendada seda, et valitsusest on tänaseks päeva lahkunud juba ligi kümme ministrit vastas Ratas, et tegu ei ole esimese valitsusega, kust samas suurusjärgus ministreid lahkunud on. 

Üleüldiselt hindas Ratas valitsuskabineti kliimat heaks ning uskus, et valitsuskabinet jätkab oma tegevust uute valimisteni. «[Valitsus]on motiveeritud, kliima on hea. Valitsus on otsustuskindel ja võimeline, see on kõige olulisem,» ütles ta.

Ratas ütles sotsiaalmeedias tehtud avalduses, et võttis Palo tänase teate vastu väga suure kahjutundega. «Siiski saan aru, et ta on oma otsuse valitsusliikme kohalt taanduda teinud ning soovib asuda tööle riigikokku,» lisas ta ja tänas Palot tehtud töö eest. 

Peaministri hinnangul oli kindlasti Palo üks raskemaid katsumusi ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrina eelmise suve lõpus teatavaks saanud ID-kaardi turvarisk.

Juhul kui riigikogu erakorraliselt ei kogune, siis ajutiselt hakkab Palo asemel ettevõtlusministri kohuseid täitma keegi SDE ministritest, ütles Ratas ERRi uudisteportaalile

SDE ministrid on siseminister Andres Anvelt, kultuuriminister Indrek Saar, välisminister Sven Mikser ning tervise- ja tööminister Riina Sikkut. ERR-i andmetel võib ettevõtlusministri kohuseid kuni uue ministri ametisse astumisega hakata täitma Anvelt.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles Postimehele, et Palo lahkumine erakonnast ja ministrikohalt on ajastuse mõttes väga üllatav. «Arvestades, et valimisteni on vähe aega ja tema algatused pole veel vilja kandnud. SDE kaotas sõnaka ministri. Kuigi parempoolse ilmavaate pooldajatel oli raske tema seisukohtadega nõustuda, julges Urve alati valjult kaitsta oma seisukohti ja see on tugeva poliitiku märk.»

Saatuslik lause

Juuli keskel kirjutas Eesti Ekspress, et kultuuriminister Indrek Saar pidas erakonna juhatuse koosolekul peetud sõnavõtus Ossinovskit kehvaks juhiks ning avaldas valmisolekut ise erakonna tüüri juurde asuda; seepeale ütles Ossinovskit toetav ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Palo, et kui ta  Saart üldse erakonna esimehena ette kujutab, siis sobiks ta pigem EKRE juhiks. Pärast skandaalset sõnavõttu pole Palo avalikkusega rohkem kommentaare jaganud.

Täna ütles Palo Postimehele antud intervjuus, et on veendunud, et kultuuriminister  Saar ei sobi erakonnajuhiks. Samas tunnistas Palo, et avaldas oma arvamust liiga värvikalt ja oleks pidanud olema väljaütlemises tagasihoidlikum.

«Mu väljaastumine ei puuduta sellesse ütlemisse mingil moel. Jah, võib-olla ma oleksin veel ühe kuu viivitanud, aga kuna reaktsioon erakonnas oli sellele väljaütlemisele tuline, siis ma leidsin, et nüüd ongi õige aeg,» sõnas Palo.

Astus jälle tagasi

Palo oli 2007–2009 rahvastikuminister Andrus Ansipi (REF) teises valitsuses. Mais 2009 lahkusid sotsiaaldemokraadid koalitsioonist.

2011. aasta riigikogu valimistel kandideeris ta Harju ja Rapla maakonnas ning osutus 5875 häälega valituks. Ta oli 26. märtsini 2014 riigikogu liige.

Taavi Rõivase esimeses valitsuses (26. märts 2014 kuni 9. aprill 2015) oli ta majandus- ja taristuminister. 9. aprillist 2015 oli ta ettevõtlusminister Taavi Rõivase teises valitsuses. 14. septembril 2015 astus ta tagasi. 

Oma otsusest teatas ta SDE volikogu istungil pärast seda, kui volikogu oli otsustanud senises koalitsioonis jätkata. «Maailm meie ümber muutub üha kiiremini ja reformierakondlik stagnatsioonipoliitika on jätnud meid rahvusvahelises konkurentsis ühte jalga lonkama. Mina ei ole nõus seda poliitikat ellu viima,» põhjendas Palo.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles