Savisaar: Keskerakonna toetus on taastunud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Priit Simson

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar rõhutas täna Tallinnas Keskerakonna volikogu ees esinedes, et erakonna toetusreiting on taastunud.

Savisaar rõhutas, et erakond on oma kursi valinud ning peab kindlalt seisma oma põhimõtete eest pakkumaks alternatiivi tänasele parempoolsele valitsusele, vahendas partei pressiesindaja.

«Usun, et paljud teist nägid ka ise hiljuti avaldatud reitingutulemusi, mis ütlesid, et Keskerakonna toetus on taastunud. Kohe kui meie kongress oli läbi ja sai selgeks, kuidas Keskerakond edasi läheb, taastus ka toetusprotsent,» rääkis Savisaar. «Meil on üks ja ainus Keskerakond, millel on kindel siht ja kohustus seista oma põhimõtete eest. Keskerakond ei saa oma seisukohti muuta, sest me oleme Eestimaa elanikele lubanud nende huvide eest seista.»

Savisaar tuletas kõigile meelde, et Keskerakonna poolt andis viimastel valimistel hääle 134 tuhat inimest, aga erakonnal lasub kohustus seista kõigi Eesti inimeste heaolu eest. «Meil lasub kohustus seista selle eest, et Eesti riik oleks tugevam ja hoolivam kõigi oma elanike suhtes. See on suur vastutus tuleb end pingutada, et sellist vastutust kanda. Me vajame tugevat erakonda, mis seisab selle eest, et kedagi ei jäeta maha. Me seisame selle eest, et riik tuleks appi kõigile neile, kes seda vajavad.»

«Me oleme parlamendi tasandil suurim opositsioonijõud. Seega peame pidevalt oma poliitikat tehes mõtlema ja kaaluma, kuidas pakkuda alternatiive tänasele parempoolsele valitsusele. Opositsioonis olek ei tähenda pelgalt valitsuse kritiseerimist. See tähendab ühiskonnas arutelu tekitamist ja oluliste lahenduste otsimist ning pakkumist,» selgitas Keskerakonna esimees.

«Me julgeme tunnistada ja juhtida tähelepanu Eesti ühiskonnas valitsevatele probleemidele. Selles ongi Keskerakonna poliitilise kursi erinevus paremparteide poliitikast. Meie hoolime kõigist Eestimaa elanikest olenemata soost, rahvusest või vanusest. Hea peremehega riigis on reservid suured headel aegadel ning raha kulutatakse keerulises majandusolukorras.»

«Meile esitletakse hea uudisena pensionide mõningast kasvu – kui viimaste aastate hinnatõusud on olnud märkimisväärselt kiiremad kui nüüd üle aastate esimene pensionikasv, kas siis on midagi, millega kiidelda?» märkis Savisaar. «Mulle valmistab muret ka meie tervishoiu ja päästeteenistuste olukord. Keskerakond ei taha sellist riiki, kus arstiabi eest peab kõvasti maksma ning iga kriisi korral peab anuvalt naabrite poole vaatama. See pole heaperemehelik riik.»

Keskerakonna esimees rõhutas ka tugevat haridussüsteemi kui iseseisva riigi eduka tuleviku garantiid. «Kvaliteetne haridus ja hästi ette valmistatud noored võimaldavad Eesti riigil olla edukas Euroopas ja maailmas. Kahjuks liigume hetkel paratamatult suunas, kus vanemate õpetajate pensionile jäämine jätab õpilased ilma pädevate pedagoogideta ning OECD riikide võrdluses oleme õpetajate palkade osas lausa tagantpoolt neljandad! Ilma haridussüsteemi täiendavaid riiklikke rahalisi vahendeid suunamata polegi ju võimalik selle kvaliteeti hoida.»

«Kõigis kohalikes omavalitsustes, kus Keskerakond võimul on, kantakse edasi meie põhimõtteid ja tegeletakse inimeste probleemide lahendamisega. Aga sellest üksi on vähe, Eestile on vaja, et ka valitsus hakkaks inimestele tähelepanu pöörama,» rõhutas Savisaar. «Kahjuks aga tegeletakse keskvalitsuse tasandil pigem sellega, kuidas Euroopas hea välja näha. Tegeletakse sellega, et keegi jumala eest Eesti ministreid Brüsselis noomida ei saaks. Aga teate, mõnikord kulub ka noomimine ära, toob maa peale tagasi. Võib olla siis märgataks ka seda, et endiselt lahkuvad meie inimesed riigist töö ja parema palga otsingutele. Märgataks ka seda, et meil on piirkondi, kus töötuid on rohkem kui töölkäijaid. Senikaua aga kuni valitsus ei taha seda tunnistada ja sellega tegeleda, on Keskerakonna kohustuseks lahendusi pakkuda.»

Savisaar tõi esile, et 26. septembril esitas Keskerakonna fraktsioon riigikogule astmelise tulumaksu eelnõu, mille jõustumisel seadusena hakkaksid ühiskonda rohkem panustama inimesed, kelle kuu sissetulek on üle 1518 euro kuus. «Kokku võiks riik teenida selle seaduse abil lisaraha 180 miljonit eurot. Seesugune summa võimaldaks leevendada õpetajate, päästjate ja politseinike palgatõusu küsimust ning taastada ka kohalikele omavalitsustele lasteaedade, noorte spordi ning teedehoiu rahad.»

«Eks me näeme, kuidas antud eelnõu menetlus riigikogus läheb. Selge on aga see, et Keskerakond pakub jälle kord reaalse lahenduse riigieelarve suurendamiseks ning mitmete probleemide leevendamiseks. Eks me näeme, kas koalitsioonipoliitikud tahavad või ei taha seda lahendust kasutada. Ma poleks küll nende suhtes väga lootusrikas, kuid Eesti rahvas näeb, et just nimelt Keskerakond tegeleb lahenduste otsimisega,» rõhutas Keskerakonna esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles