Laar paljastas eelarve kärpimiseks tehtud ettepanekud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar avalikustas oma blogis koalitsioonis viimasel ajal arutlusel olnud ettepanekud riigieelarve kärpimiseks ning selle, mis neist ideedest lõpuks sai. Postimees.ee avaldab Laari sissekande.

Minu poole on viimastel päevadel korduvalt pöördutud küsimusega, millised ettepanekud 2009. aasta eelarve arutamisel lauale oli tõstetud ning mis neist sai.

Kuna nimetatud teema näib ka avalikkusele huvi pakkuvat, siis oleks ilmselt igati õige need avalikuks teha.

2009. aasta eelarve on riigikogus vastu võetud, aeg on alustada Eestile saatusliku 2010. aasta eelarve arutelu. Teatav tagasivaade 2009. aasta aruteludele aitab selle töö alustamisele hästi kaasa.

Niisiis - 24. novembril 2008. esitas rahandusministeerium valitsuskoalitsioonile järgmised ettepanekud 2009. aasta riigieelarve kärpimiseks:

* Majandusprognoosist tulenevalt tuludest sõltuvate kulude tasemete muutmine, millega on konvergentsiprogrammis arvestatud - 1,159 miljardit. Ettepanek võeti vastu.
* Kaitse-eelarve vähendamine uuest majandusprognoosist lähtuvalt ning 2008. aasta kulude arvelt - kokku 472 miljonit. Kärbiti 350 miljonit
* Teehoiu 2009. aasta eelarve vähendamine kütuseaktsiisi laekumise prognoosi muutumise arvelt - 107 miljonit. Kärbiti täies ulatuses
* Teehoiu kulutuste vähendamine 2008. aasta kulutuste ka välisvahendite osa arvelt - kõik kokku 681 miljonit krooni. Kärbiti 52 miljonit krooni
* Kaitsekulutuste osakaalu jätmine 2008. aasta tasemele - 250 miljonit krooni. Blokeeris peaminister, ei jõudnud seetõttu arutlusele.
* Õpetajate palgatõusu ärajätmine - 263 miljonit krooni. Blokeeris IRL.
* Riigieelarve seaduses 3-protsendise puhvri sisseviimine - 503 miljonit krooni. Võeti vastu
* Vanemahüvitise ülemmäära langetamine - 250 miljonit krooni. Blokeeris Reformierakond.

Lisaks esitati koalitsiooni läbirääkimistel eelarve kärpimiseks järgnevad ettepanekud - arvestatud on tegelikult lauale tõstetud ettepanekuid, mitte kellegi peas niisama liikunud ideid.

* Reformierakond ja IRL - tühistada 2009. aasta eelarves ministeeriumitele 8-protsendises kärpes antud erandid - 481 miljonit. Blokeerisid sotsiaaldemokraadid.

* Reformierakond ja IRL - tõsta kavandatud puhvrit 5 protsendile tegevuskuludest - täiendav kärbe 324 miljonit. Blokeerisid sotsiaaldemokraadid.

* IRL - vähendada kõigi ministeeriumite ja valitud ametite palga- ja majandamiskulusid 10 protsendi võrra - 492 miljonit krooni. Blokeerisid sotsiaaldemokraadid.

Nende ettepanekute arutamise juurde tuleb valitsuskoalitsioonil mõne kuu pärast kardetavasti tagasi pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles