Keskerakond ja Reformierakond kasvatasid septembris populaarsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade õhupallid
Erakondade õhupallid Foto: Raigo Pajula

Keskerakond ja Reformierakond kasvatsid septembris populaarsust, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus veidi langes, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Reformierakond oli jätkuvalt populaarseim partei, keda toetas septembris 31 protsenti. Keskerakonda toetas septembris 24, SDEd 22 ja IRLi 16 protsenti. Augustis toetas Reformierakonda 29, SDEd 24, Keskerakonda 21 ja IRLi 18 protsenti.

Reformierakonna toetus on taastunud juulikuiselke tasemele, Keskerakonna toetus oli uuringu järgi viimati nii kõrge vahetult pärast parlamendivalimisi märtsi teises pooles ja aprilli algul. Sotsiaaldemokraate toetas viimati 22 protsenti mais, IRLi toetas viimati 16 protsenti selle aasta jaanuaris.

Parlamendist välja jäänud roheliste erakonda toetas septembris neli protsenti (augustis kolm protsenti) ja Rahvaliitu septembris kaks protsenti (augustis kolm protsenti).

Septembris oli  neid, kes ei osanud oma erakondlikku eelistust öelda 26 protsenti.

Keskerakonna aseesimees ja riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles reedel BNSile, et partei toetusnumbrite kasv näitab seda, et pärast kongressieelsete vastuolude seljataha jätmist on valijate usaldus Keskerakonna suhtes kasvamas. Laiemalt näitab erakondade septembrikuu toetus Simsoni sõnul ka seda et IRLi ja sotside suviste meediakampaaniate mõju sügisesse ei ulatu.

«Eeldan seda, et kriitilisus valitsuserakondade suhtes kasvab, sest nad on välja käinud väga suuri lubadusi paljude inimeste elujärje parandamiseks, mis tegelikkuses ei teostu. Samal ajal kui valitsuserakondade heade uudiste varasalv hakkab otsa saama, tekib vajadus toimivama alternatiivi järele,» rääkis Simson. «Meie roll on olla selleks veenvaks alternatiiviks. Nii, nagu presidendivalimiste eel astusime selgelt vastu parteide tagatoapoliitikale, mis tapab väiksemagi aruteluvõimaluse ning vormib parlamendist kummitempli, paistab täna, et Keskerakond on ainus, kes ei toeta kiirmenetluses miljardite eurode eest garantiide andmist end lõhkilaenanud riikidele,» lisas ta.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles BNSile, et uuringutulemused näitavad jätkuvalt kõrget toetust valitsusele, kes äsja sai valmis riigieelarve, mille tulemusel on võimalik järgmisest aastast pensioneid tõsta 4,4 protsenti. «Samuti väärib märkimist, et järgmise aasta eelarves kasvavad investeeringud 28 protsenti,» ütles Kukk. «Kolmandiku Eesti valijate toetus Reformierakonnale on laiemalt usaldus valitsuse tegevusele, kes on suutnud Eesti majanduskriisist edukalt välja tuua ning hoidnud konservatiivse eelarvepoliitikaga Eesti võlakoormuse Euroopa Liidu kõige madalama.»

SDE peasekretär Indrek Saar ütles, et sotsiaaldemokraatide jaoks on oluline see, et partei on aastaga oma reitingu sisuliselt kolmekordistanud. «Usume, et suudame pikemas perspektiivis oma toetajaskonda oluliselt suurendada. Kindlasti on aga opositsioonierakonnal, kui ta parasjagu endale esimeest ei vali, raske olla nähtav suvel, mil ei toimu riigikogu istungeid,» ütles Saar BNSile.

IRLi peasekretär Priit Sibul ütles reedel BNSile, et võrreldes eelmise kuuga ei ole erakondade toetusnumbrites suurt muutust toimunud. «Laias laastus on ju jõujooned paigas,» leidis Sibul. IRLi toetuse kaheprotsendilises languses Sibul midagi hirmsat ei näinud. «See langus on veidi väiksem kui oli meil eelmisel kuul tõus,» ütles ta.

TNS Emor küsitles uuringu jaoks 31. augustist kuni 21. septembrini 826 valimisealist kodanikku personaalintervjuude kaudu nende kodudes. Toetusprotsendid arvutab TNS Emor välja nende vastanute hulgast, kellel on erakondlik eelistus. Nende andmete näitamise viis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega juhul, kui need toimunuks küsitlemisperioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles