Ansip: riigivarasid oleks mõistlik ühest keskusest hallata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusjuht Andrus Ansip Brüsselis.
Valitsusjuht Andrus Ansip Brüsselis. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip leidis riigikogus sotsiaaldemokraat Eiki Nestori küsimusele reservide konsolideerimisest vastates, et tema hinnangul oleks mõistlik riigivarasid ühest keskusest hallata.

«Kui me räägime reservide konsolideerimisest ehk reservide vahendite hoiustamisest riigikassas, siis me räägime eelkõige mitte valitsussektori võlakoormuse vähendamisest, vaid me räägime finantside juhtimisest ja selle kvaliteedi parandamisest,» rõhutas peaminister riigikogu infotunnis.

«Ma isegi – ärgu nüüd Eesti Pank solvugu, ei ole räägitud nendega seda – aga Eesti Panga reservide maht on oluliselt vähenenud seoses Eesti liitumisega eurotsooniga. Kommertspangad ei pea enam nii palju vahendeid seal hoidma, nagu nad vanasti krooni ajal hoidsid,» lisas valitsusjuht.

Ansipi hinnangul oleks mõistlik riigivarasid üleüldse ühest keskusest hallata. «Selleks, et teha väga otstarbekaid rahapaigutusi, selleks on vaja ülimalt professionaalset kaadrit ja pole mõtet eeldada seda, et kolme suhteliselt pisikese ressursi paigutamiseks eraldi töötavad meeskonnad on summa summarum professionaalsemad, kui ühtse finantsjuhtimisskeemi loomine võiks olla riigi jaoks.»

«Kui me räägime sellest, et konsolideerimise läbi valitsussektori võlakoormus väheneb, siis tuleb silmas pidada seda, et ka reservide maht siis väheneb. See ei ole niisugune asi, mis on eesmärk omaette ja mille nimel tuleks praegu pingutada, et see valitsussektori võlakoormuse protsent oleks pisut väiksem just konsolideerimise läbi. Efektiivsus, paigutuste kindluse saavutamine – see on eesmärk,» rõhutas peaminister Andrus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles