Edgar Savisaarele vastuhakkajad võtavad ooteaja

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik ja Jüri Ratas Keskerakonna XIII kongressil.
Ain Seppik ja Jüri Ratas Keskerakonna XIII kongressil. Foto: Priit Simson

Presidendivalimistel oma kandidaadi selja taga ühtseks jäänud Keskerakonnal seisab lähinädalatel ees ridade korrastumine – on lahkuda soovijaid ning hakkab paistma, kuidas mahuvad ühise parteilaua taha kaks väga erinevat leeri.



Enne kongressi andis Keskerakonna juht Edgar Savisaar selgelt mõista, kellega ta erakonda edasi juhtida soovib. Juhatusse ei oleks Savisaare ideaalplaani järgi pidanud kuuluma Deniss Boroditš ja Ain Seppik, kuid kongress valis kaks viimast juhatusse. Seppik saavutas hääletamisel suisa neljanda tulemuse.

Keskerakonna siseopositsioon ehk Jüri Ratast toetanud inimesed ei kiirusta erakonnast lahkumisega. Küll aga tunnistavad nad, et nüüd, mil üsna tasavägise hääletamistulemuse järel on alanud Edgari-ajastu teatav lagunemine, on erakonnas edasi olla keeruline.

Seppik leidis, et Savisaar loodab ilmselt, et «reeturid» omal soovil erakonnast välja astuvad, või siis leiab mooduse nad parteist välja heita. «Kahe aasta pärast on erakonna juhi valimistel hoopis teine seis,» ennustas ta.

Eile hommikul enne presidendivalimisi kogunenud Keskerakonna riigikogu fraktsioonis oli kongressi mõju vähe tunda. Räägiti veel läbi hääletamine ja kongressile tagasi ei vaadatud. Jüri Ratas tõdes Postimehele eile õhtul, et kongressil talle antud 643 parteilase mandaat Savisaare 925 vastu on niivõrd korralik ja tugev, et kohe parteist minema marssida ei ole kohane.

«Tahan oma meeskonnaga erakonnas edasi olla ja seista selle eest, mida õigeks pean,» ütles Ratas. «Esimesed kongressijärgsed nädalad, esimene kuu saab määravaks, kas teine pool otsib meiega koostöövõimalust või mitte. Kui väga hulluks läheb, siis ei saa välistada ka lahkumist.»

Üks Keskerakonna juhtfiguure Ida-Virumaal Tiit Kuusmik kinnitas aga eile uudisteagentuurile BNS, et erakonnas jätkamine pärast Savisaare võitu parteikongressil on muutunud tema jaoks vastuvõetamatuks ning et ta pole oma mõtetega üksi.

Enne erakonnast lahkumist soovib Kuusmik oma tegevuse kooskõlastada erakonna sise­opositsiooniga. «Seda ei pea otsustama täna-homme. Me tahame siin oma osakonnaga maha istuda ja arutada asja ka meie siseopositsiooni inimestega,» ütles ta.

Kuusmik kinnitas, et on esialgu jõudnud rääkida peamiselt oma Kiviõli osakonna inimestega ja üldine arvamus paistab olevat, et ei soovita selles seltskonnas jätkata. «Sellele andis oma tõuke ka kongressi sõnavõttude osa, mis läks käest välja ja muutus labaseks. Mõned härrasmehed kippusid seal inimesi jälle lahterdama omadeks ja võõrasteks,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles