Naissotsid: ka seksi ostmine on kuritegu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Laja
Reet Laja Foto: Ain Protsin

Täna ja homme, 27.-28. augustil, peavad Eesti ja Soome sotsiaaldemokraatide naiskogud ühisseminari, kus arutatakse võimalusi naistevastase vägivalla ning inimkaubanduse vastu võitlemiseks.


«Prostitutsioon, kupeldamine ja inimkaubandus on tõsised kuriteod, mida ilmestavad inimõiguste ja võrdõiguslikkuse puudumine. Kahjuks on Soome ja Eesti Ida-Euroopast pärit prostitutsiooni läbikulgemise maad,» rääkis Eesti sotsiaaldemokraatide naiskogu Kadri president Reet Laja.

Prostitutsiooni ja inimkaubanduse tõkestamise ühe abinõuna rõhutavad Eesti ja Soome naissotsiaaldemokraadid tõhusaid riigisiseseid ja rahvusvahelisi seadusi. 

«Eesti seadustes on kupeldamine kriminaliseeritud, kuid seksi ostmist ja müümist seadused ei käsitle. Inimkaubanduse mõiste aga puudub seadusandluses hoopiski,» ütles Reet Laja. «Prostitutsiooni vastu võitlemiseks on vaja muuta karistatavaks ka seksi ostmine,» rõhutas Laja.

Soome on liitunud Euroopa Nõukogu konventsiooniga naistevastase vägivalla ennetamiseks ja tõrjumiseks, mille mõte on luua kõikehõlmav õiguslik kate naiste kaitsmiseks vägivalla kõikide ilmingute eest. 

«Ka Eesti peab selle konventsiooniga ühinema,» märkis Reet Laja. «Inimkaubandus ja prostitutsioon ei tunne riigipiire ja selliste kuritegude vastu võitlemiseks peab aina rohkem süvendama rahvusvahelist koostööd,» lisa ta.

Eesti sotsiaaldemokraatide naiskogu Kadri asepresident ja riigikogu saadik Heljo Pikhof tõi seminaril peetud ettekandes esile ka ühiskonnas väljakujunenud väärtushinnangute ja stereotüüpsete hoiakute mõju prositustisooni levikule. 

«Inimkaubanduse ja prostitutsiooni tõukejõuks on kahtlemata organiseeritud kuritegevuse kasumilootused, kuid need kuriteoliigid ei oleks võimalikud, kui ühiskonnas ei peetaks normaalseks stereotüüpseid soorolle ning naiste ekspluateerimist ja vähemväärtuslikena käsitlemist,» rääkis Pikhof.



Heljo Pikhof rõhutas, et oluline on nimetada asju õigete nimedega. «Seksuaalse ekspluateerimisega seotud inimkaubandust käsitledes kiputakse seda eristama mingist «kokkuleppelisest» prostitutsioonist. Kas me võime rääkida ka kokkuleppelisest röövimisest või kokkuleppelisest tapmisest,» tõstatas Pikhof küsimuse. «Prostituudiks olemine ei ole töö, see on naisele alati sundvalik ning see, et mõned naised on sunnitud oma keha müüma, alavääristab kõiki naisi,» lisas Pikhof.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles