President: põhiseadus ei luba ühelgi institutsioonil endale palka määrata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Saadikute palkade külmutamise riigikogusse tagasi saatnud presidendi sõnul ei luba põhiseadus ühelgi institutsioonil endale tasu määrata, kuna nii võib tekkida huvide konflikt. Samuti kaitseb see säte opositsiooni võimulolijate eest.

«Otsustades omaenda palgaga seonduvaid küsimusi - olgu siis tasu suurendades või vähendades, muu töötulu saamise piiranguid seades või kaotades -, satuksid riigikogu liikmed paratamatult huvide konflikti,» põhjendas president oma otsust palkade külmutamise seadus riigikogusse tagasi saata.

Selle olukorra vältimiseks ongi põhiseadusega soovitud luua olukord, et ükski põhiseaduslik institutsioon ei määra tasu iseendale.

Kuna põhiseaduses on üheselt kirjas, et saadikute palka puudutavat seadust tohib muuta üksnes riigikogu järgmise koosseisu kohta, siis hõlmab sõna «muutmine» presidendi kinnitusel igasuguseid muudatusi: nii tasu suurendamist ja vähendamist kui ka tasu arvutamise põhimõtete muutmist; muu töötulu puhul täiendavate piirangute seadmist ja nende leevendamist.

Samuti on selle keelu üheks eesmärgiks vältida olukorda, et saadikud tegeleksid omaenda tasu küsimustega populistlikel kaalutlustel.

Ka on palkade muutmist keelava paragrahvi mõte kaitsta opositsiooni enamuse eest, kes võib mingil põhjusel soovida halvendada poliitiliste oponentide olukorda, vähendades palka ja/või seades täiendavaid töötulu piiranguid.

Samuti lähtub palgasüsteemi muutmist keelav seaduse säte demokraatliku riigikorralduse põhimõttest, et pärast parlamendi valimist ei tohi põhimõtteliselt muuta mandaadi teostamise tingimusi - ei selles osas, mis seondub tasustamisega, ega selles osas, mis puudutab rahvaesindaja võimalusi rääkida kaasa parlamendi otsusekujundamise protsessis.

Seega keelab põhiseadus presidendi hinnangul üheselt riigikogu liikmete tasu ja muu töötulu saamise piiranguid puudutavate seadusesätete ametisoleva riigikogu koosseisu jaoks soodsamaks või ebasoodsamaks muutmise.

Ilves rõhutab, et seadust väljakuulutamata jättes ei anna ta hinnangut sellele, kas nimetatud seaduses sätestatud saadikute palga arvutamise ajutine kord on otstarbekas ja põhjendatud.

Tema hinnangul on riigikogu asunud otsustama küsimusi, milleks tal põhiseaduse kohaselt ei ole õigust.

«Taolise tegevusviisi aktsepteerimine avab võimaluse põhiseaduse sätet eiravate ja mõtet moonutavate otsustuste tegemiseks tulevikuski,» lisab ta.

Presidendi arvamust ei jaga riigikogu enamus, kes täna selle seaduse taas vastu võttis. Riigikogu enamuse arvates ei luba põhiseadus saadikutel oma palka tõsta, kuid selle külmutamise keeldu pole. Saadikute arvamust jagas ka õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles