Ilves ründas tormides hätta jääva Eesti Energia välisinvesteeringuid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid. Foto on illustratiivne.
Elektriliinid. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Presidendiks tagasi pürgiv Toomas Hendrik Ilves kritiseeris oma programmilises kõnes Eesti Energiat, kes leiab küll raha investeeringuteks välismaale, kuid mitte võitluseks regulaarsete elektrikatkestustega.

«Meie riigile kuuluv äriühing investeerib Lähis-Itta ja Ameerika kõrbesse, aga kellavärgi täpsusega prognoositavad tormid augustis ja jaanuaris viivad kümnetelt tuhandetelt elektri, sest õhuliinide asemel maa-alustesse kaablitesse investeerimine olevat üle jõu käivalt kallis,» kirjutas Ilves oma kodulehel.

Presidendil jätkus kriitikat teistegi tegijate aadressil. «Me teede-ehitus edeneb erinevatel põhjustel teosammul. Ajaga, mil Šveitsis rajatakse läbi graniidi 35 kilomeetrit pikk tunnel, tuleme me toime 10 kilomeetrit pika teelõiguga laudsiledal maastikul,» kirjeldas ta.

Ilves lisas, et kui suvisel vihmavaesel ajal on kõik Eesti päästekopterid korraga rivist väljas, siis näitab see asjade korraldamatust või kehva planeerimist, mitte aga seda, et koptereid tuleks juurde osta.

President meenutas, et tõstatas ligi kolm aastat tagasi riigiametnike foorumil teema, et riigi toimimist tagav haldusstruktuur vajab süstemaatilist revisjoni ja vajadusel hooldust - ainuüksi sel elementaarsel põhjusel, et tagada kõigile maksumaksjatele võrdne ligipääs kvaliteetsele avalikule teenusele.

«Nüüd oleme juba 20 aastat uuesti vabad ja ehk oleks aeg kunagi ammu hoopis teistes oludes vastu võetud otsused küpse pilguga üle vaadata,» lisas ta.

Ilves märkis oma programmilistes seisukohtades, et ühiskonna küpsust ja tugevusvaru näitab see, kuidas tullakse toime hädaolukordade ja õnnetustega, kuidas neist kosutakse ja kas ühiskond suudab pärast neid normaalselt hakkama saada.

«Mõelgem hetkeks: milline on Eesti vastupanuvõime, kui Pärnus tõuseks veetase mõne tunniga 3 meetrit? Kui väärastunud fanaatik avaks täpsustule parimate gümnaasiumilõpetajate kokkutulekul? Kui mõnes piiritaguses tuumajaamas juhtub midagi väga tõsist?»

Ta kordas ka juba reedeses raadiodebatis oponent Indrek Tarandiga välja toodud väidet, et Tallinna kord lumme mattunud, kord üle ujutatud tänavad meenutavad pigem Siberi külatanumat kui Euroopa (kultuuri)pealinna.

Presidendikandidaatide valimiseelne väitlus jätkub täna kell 14, kui kohtutakse üheskoos trükimeedia esindajatega. Üritust kajastab ka Postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles