Korteriühistud: päästeplaan näeb ette turgutust elamusektorile

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis
Euro tähis Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni pakutud 200 miljardi euro (ehk 3,13 triljoni kroonine) päästeplaan finantskriisis Euroopa majanduse turgutamiseks sisaldab endas ka ettepanekuid elamute energiasäästlikkuse tõstmiseks.

Eesti Korteriühistute Liidu (EKüL) nõukogu esimehe Marit Otsingu sõnul näeb päästeplaan ette, et liikmesriigid ja ELi institutsioonid teevad koostööd meetmete rakendamiseks hoonete, sh korterelamute energiasäästlikkuse kiireks suurendamiseks, samuti neis rohelise energia kasutuselevõtuks, vahendas liidu pressiesindaja.

«Päästeplaani kohaselt  peaksid liikmesriigid seadma eesmärgiks, et igasugused hooned, sh korterelamud vastaksid Euroopa energiasäästlikkuse kõrgeimatele standarditele ning võtma need aluseks näiteks energiamärgiste väljaandmisel,» selgitas Otsing komisjoni ettepanekuid.

Samuti soovitab plaan liikmesriikidel üle vaadata struktuurifondide raha kasutamise kava, nähes ette suuremaid investeeringuid energiasäästlikkuse tõstmiseks, sealhulgas elamusektoris.

Marit Otsingu sõnul on EKüL teinud ettepaneku, et riik toetaks neid korteriühistuid, kes energiasäästlikkuse eesmärgil renoveerivad küttesüsteeme, samuti neid, kes soovivad paigaldada majale alternatiivseid energiaallikaid.

«See näitab, et liigume Euroopaga ühes voolus,» nentis Otsing

Euroopa elamumajanduse probleemid olid arutlusel ka nädala alguses Marseilles´s toimunud vastava sektori eest vastutavate ministrite kohtumisel, kus paljude teiste küsimuste seas tõusis olulise küsimusena ülesse ka hoonete energiasäästlikkuse suurendamine.

Ministrid soovitasid Euroopa Komisjonile ergutada ehituses uute, energiasäästlike materjalide ja tehnoloogiate kasutamist, samuti selliste uurimisprogrammide juurutamist, mis tõstavad energiasäästlikkust nii uutes kui juba kasutatavates hoonetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles