Riigikogu komisjon palkade külmutamise seadust muutma ei hakanud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas täna, et palkade külmutamise seadust muutma ei hakata. Ilmselt kiidab riigikogu homme taas president Toomas Hendrik Ilvese parlamendile tagasi saadetud eelnõu heaks.


Täna toimunud komisjoni istungil toetas põhiseaduskomisjoni seitse liiget seaduse muutmata kujul vastuvõtmist ning selle poolt ei olnud kaks reformierakondlast, ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Postimees.ee'le.

Riigikogu suur saal otsustab homme, kas võtta presidendi poolt tagasi saadetud palkade külmutamise seadus muutmata kujul vastu või mitte. Selleks on vaja vähemalt 51 poolthäält.

19. novembril hääletas seaduse vastuvõtmisel selle poolt 53 saadikut, kuid Linde sõnul võib homme poolthääli olla isegi enam, sest vaid Reformierakond on teatanud oma vastuseisust sellele seadusemuudatusele.

«Kui homme oleks näiteks 50 poolthäält, siis ma oleksin ise nõus sellele eelnõule oma poolthääle andma, et see jõuaks siit riigikogust välja. Ma sugugi ei tahaks, et see jääks siia toppama,» sõnas ta. Saadiku hinnangul oleks õige, kui lõpliku otsuse sellel teemal langetaks riigikohus.


«Kuna ma tean nii selle eelnõu poolt- kui vastuargumente, siis juristina tahaksin saada põhjendatud otsust,» selgitas ta ja lisas, et nii tõsise poliitilise ja juriidilise vaidluse puhul peab tema arvates selle otsuse langetama riigikohus.

Seaduse vastuvõtmise korral on presidendil õigus otsustada, kas kuulutada see siiski välja või pöörduda riigikohtu poole ettepanekuga tunnistada seadus põhiseadusega vastuolus olevaks.

Kui homme toetab palkade külmutamist vähem kui 51 saadikut, siis hakatakse seda taas arutama üldises korras ehk see peab läbima parlamendis kolm lugemist.

Tänaseks polnud põhiseaduskomisjon saanud ühtegi muudatusettepanekut sellele eelnõule.

19. novembril vastu võetud seaduse eesmärk on külmutada alates 1. jaanuarist kuni 2010. aasta 28. veebruarini riigikogu liikmete palk, mis praegu on seotud eelmise aasta IV kvartali keskmise palgaga.

Muudatuse kohaselt langeks saadikute sissetulek juhul, kui keskmine palk vahepeal langeb.

Seaduse tagasi saatnud presidendi sõnul on selline otsus, mis ei luba saadikutel oma palka muuta, põhiseadusega vastuolus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles