Rahvaliit ruutmeetrist suuremat poliitreklaami ei lubaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Tallinnas.
Valimisreklaamid Tallinnas. Foto: Peeter Langovits.

Rahvaliit piiraks poliitilise välireklaami ühe ruutmeetri suurustele pindadele ning kärbiks kampaaniateks lubatavaid kulutusi kümnele miljonile kroonile.


Just taolise sisuga muudatusettepaneku tegi täna erakonna fraktsioon
europarlamendi, kohaliku omavalitsuse volikogu ja riigikogu valimise seaduse muutmise seadusele.

Muudatusettepanekuga välistatakse valimisplakatite panek majaseintele ja aiaplankudele ning ettepanekute kohaselt võib välireklaami lubada ainult selleks ette nähtud kohas ning tingimustel.

Fraktsiooni esimehe Karel Rüütli hinnangul on muudatusettepanek vajalik, kuna suuremahuline välireklaam ja ohjeldamatud kulutused on ebamõistlikud ning valijaid desinformeerivad.

«Oleme alati olnud seisukohal, et välireklaam ei tohi asendada sisulist valimisdebatti,» lisas Rüütli.

Rahvaliidu fraktsiooni muudatusettepanekud seavad ka valimiskampaaniale 10 miljoni kroonise ülempiiri.

«Viimaste riigikogu valimiste maksumus oli üle 120 miljoni krooni. Seega on valimiskampaaniate maksumus ületanud Eestis mõistlikkuse piiri ning ületavad isegi meist jõukamate riikide kampaania kulutuste mahtu,» märkis Rüütli, lisades, et ka mitmetes teistes riikides on kehtestatud valimiskampaaniatele ülempiir.

«Arvestades Eesti suhteliselt noort demokraatiat, on selline piirang vajalik juba kas või sellepärast, et tekiks senisest aktiivsem poliitiline debatt erinevate ideede üle,» sõnas Rüütli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles