Tšehhi kõrgeim kohus ei tõkestanud Lissaboni lepet

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek pressikonverentsil Brüsselis.
Tšehhi peaminister Mirek Topolánek pressikonverentsil Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi konstitutsioonikohus otsustas täna, et mullu detsembris sõlmitud ja praegu ratifitseerimist ootav Euroopa Liidu reformileping on kooskõlas riigi põhiseadusega.

Lissaboni leppena tuntud dokumendi ratifitseerimine peatati parlamendis suvel kuni kohtu seisukoha ärakuulamiseni, vahendas BBC News. Kõrgeima kohtu eesistuja teatas täna, et leping «ei lähe vastuollu» konstitutsiooniga.

Hiljem lükati aga reformileping tagasi Iirimaal, kus see pandi rahvahääletusele. Mõlemale riigile avaldab leppe ratifitseerimiseks survet Brüssel ja teised euroliidu liikmed. Iirlased olevat viimaste arvamusuuringute järgi leppe ka heaks kiitma, kui selles sisalduksid mõned erandlikud lisatingimused.

Tšehhis on euroskeptikud tugevatel positsioonidel ning ka riigi president Václav Klaus kuulub leppe ratifitseerimise vastaste leeri. Samas on oma toetust sellele avaldanud peaminister Mirek Topolánek.

Leppe ratifitseerimise teeb aga ülimalt keeruliseks nõue, et selle peab heaks kiitma kolm viiendikku parlamendi mõlema koja liikmetes, mis eeldab ka opositsiooni nõustumist valitsusega, vahendas Bloomberg.

Tõenäoliselt läheb selle küsimuse ümber ägedaks sisepoliitiliseks võitluseks jaanuaris, kui tšehhid asuvad täitma ka ELi eesistujamaa kohuseid. Parlamendi otsusest olenemata on president Klaus ähvardanud ratifitseerimisseadusele mitte alla kirjutada, sest see olevat vastuolus Tšehhi suveräänsusega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles