Rahvaliit: riik peab toetama raskustesse sattunud peresid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Kredex.
SA Kredex. Foto: Raigo Pajula.

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu (ERL) fraktsiooni hinnangul on praeguse majanduslanguse ja koondamislaine tingimustes vajalik riigi tugi, sest paljudel peredel võib tekkida igakuiste laenu tagasimaksetega ajutisi raskusi.

«Raskustesse sattunud klient võib küll pangalt taotleda maksepuhkust, kuid enamasti peab ta tasuma iga kuu laenuintressi, mis esimestel aastatel moodustab üle poole igakuisest maksest,» sõnas erakonna esimees Karel Rüütli, lisades, et seega on hättasattunud koduomanikul vaja ka ajutist intressipuhkust, vahendas ERLi pressiesindaja.

Täna esitas ERLi fraktsioon 2008. aasta riigieelarve seaduse muutmise seaduse kolmandale lugemisele muudatusettepaneku, mille eesmärk on anda SA-le Kredex laenu eluasemelaenu intressivabastuseks.

Rahvaliidu fraktsiooni muudatusettepaneku kohaselt laenatakse Kredexile 150 miljonit krooni 10 aastaks.

«Tegemist on finantseerimistehinguga, kus riik annab pikkajalise laenu Kredexile, mis laekub toetuse saajatelt koos intressitasudega tagasi,» ütles Rüütli.

Intressitoetuste väljaandmiseks tuleb luua eraldi fond, mida haldab Kredex.

„150 miljoni eraldamine ei too kaasa lisakulu, vaid sisaldub tasudes, mida klient toetussumma pealt intressi näol tasub,» märkis Rüütli.

Ta lisas, et tagasimakse suurus sõltub ühelt poolt eluasemelaenu suurusest ja teiselt poolt maksepuhkuse pikkusest.

Maksepuhkuse taotlus esitatakse panka. Kui klient kuulub määratletud sihtgruppi, esitab pank taotluse intressi maksepuhkuseks Kredexile, kes teeb otsuse intressi maksepuhkuse andmise kohta.

Maksepuhkuse lõppemisel alustab klient intressimaksete tasumist, toetussumma tagasimaksmine peab algama hiljemalt 5 aastat pärast maksepuhkuse lõppu ning summa tuleb tagasi maksta 5 aasta jooksul.

Rahvaliidu fraktsioon on kohtunud Kredexi juhtidega, kes on esitanud vastava analüüsi ja kinnitanud intressipuhkuse võimaldamise olulisust ning omapoolset valmisolekut.

Arvestuslikult võimaldab 150 miljonit anda intressipuhkust kuni 10 000 perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles