Juhtkiri: poliitiline kahvel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

President Toomas Hendrik Ilves tõmbas endale täna ilmselt rahva pahameele, jättes välja kuulutamata seaduse, mis külmutas riigikogulaste palgad ja mille oli vastu võtnud seesama riigikogu.

Kuid kuidas oleks pidanud president talitama? Eirama põhiseaduse paragrahvi 75, mis lubab riigikogul palka muuta üksnes järgmise koosseisu kohta?

President on muidugi jäänud riigikogu seatud kahvlisse. Oli ette teada, et lääne õigusnorme väärtustav president ei kuuluta välja põhiseadusega vastuolus olevat seadust.

Ent kahvlis on omamoodi ka riigikogu. Kui president seaduse saadikuile tagasi saadab ja eeldab, et nood viivad selle vastavusse põhiseadusega, tähendab see senise palgasüsteemi jätkumist ja üksnes järgmine riigikogu koosseis hakkaks elama uue seaduse alusel.

Tähtsaim on siiski õigusriigi alustest kinnipidamine ja ei ole sugugi välistatud, et riigikogulaste palga külmutamise küsimus jõuab riigikohtusse. Ning riigikohtu otsust tuleks aktsepteerida, olgu rahvale see milline tahes. Seadustest mööda vaadata ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles